ΔΙΕΘΝΗ

Άρχισαν οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Δημοσίευση 23 Μαΐου 2012, 14:08 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Άρχισαν οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
Facebook Twitter Whatsapp
Νέος γύρος συνομιλιών άρχισε σήμερα στη Βαγδάτη ανάμεσα στο Ιράν τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Νέος γύρος συνομιλιών άρχισε σήμερα στη Βαγδάτη ανάμεσα στο Ιράν τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Στις συνομιλίες αυτές μετέχουν το Ιράν και η ομάδα «5+1» (τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία, συν τη Γερμανία). Στόχος των δυνάμεων είναι η επίτευξη συμφωνίας ώστε το Ιράν να λάβει μέτρα που θα καθησυχάσουν τις ανησυχίες ότι επιχειρεί να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, ενώ στόχος του Ιράν είναι να χαλαρώσει ο κλοιός του καθεστώτος κυρώσεων σε βάρος του.

Υψηλόβαθμος δυτικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι οι έξι, υπό της ηγεσία της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, θα θέσουν στο τραπέζι «λεπτομερή πρόταση που θα περιλαμβάνει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

«Δεν θα έχουμε κάποιο δραματικό γεγονός σήμερα. Θα σημειώσουμε σταθερή πρόοδο αν τα πράγματα πάνε καλά», είπε ο εκπρόσωπος της Αστον, Μάικλ Μαν.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί εμφανίστηκε αισιόδοξος, αν και προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει στις πιέσεις.

«Οι ιδέες που μας έχουν παρουσιαστεί καταδεικνύουν ότι η άλλη πλευρά θέλει να καταστεί η Βαγδάτη επιτυχία. Ελπίζουμε ότι σε μία ή δύο ημέρες θα έχουμε καλά νέα… Οι πολιτικές πίεσης και ταπείνωσης είναι μάταιες. Πρέπει να υιοθετήσουν πολιτικές καλής θέλησης για να λυθεί το ζήτημα», είπε.

Χθες, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιούκια Αμάνο είπε ότι αναμένει «αρκετά σύντομα» συμφωνία με το Ιράν σχετικά με την επιθεώρηση του πυρηνικού του προγράμματος.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr