ΔΙΕΘΝΗ

Nέα Ζηλανδία: Ποινή κάθειρξης επτά μηνών στους πλοιάρχους του MV Rena

Δημοσίευση 25 Μαΐου 2012, 13:22 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Nέα Ζηλανδία: Ποινή κάθειρξης επτά μηνών στους πλοιάρχους του MV Rena
Facebook Twitter Whatsapp
Σε επτά μήνες κάθειρξη καταδικάστηκαν ο πλοίαρχος και ο δεύτερος υποπλοίαρχος του φορτηγού πλοίου MV Rena, λιβεριανής σημαίας και ελληνικής ιδιοκτησίας, το οποίο προσάραξε ανοικτά των ακτών της Νέας Ζηλανδίας προκαλώντας τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία της χώρας.
Σε επτά μήνες κάθειρξη καταδικάστηκαν ο πλοίαρχος και ο δεύτερος υποπλοίαρχος του φορτηγού πλοίου MV Rena, λιβεριανής σημαίας και ελληνικής ιδιοκτησίας, το οποίο προσάραξε ανοικτά των ακτών της Νέας Ζηλανδίας προκαλώντας τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία της χώρας. Οι Μάουρο Μπαλομάγκα και Λεονίλ Ρελόν, αμφότεροι από τις Φιλιππίνες, είχαν δηλώσει ένοχοι για εσφαλμένο και επικίνδυνο πλουν και αλλοίωση των επισήμων εγγράφων του πλοίου μετά την πρόσκρουση σε κοραλλιογενή ύφαλο.

Το πλοίο προσέκρουσε σε ύφαλο στα ανοιχτά της Βόρειας Νήσου της Νέας Ζηλανδίας στις 5 Οκτωβρίου 2011, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν εκατοντάδες τόνοι καυσίμου, προκαλώντας εκτεταμένη οικολογική καταστροφή.
Τον Ιανουάριο το πλοίο κόπηκε στα δύο και εκατοντάδες εμπορευματοκιβώτια έπεσαν στην θάλασσα.

Σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, το πλήρωμα του Rena, που ανήκει στην Daina Shipping, θυγατρική της ελληνικής Costamare, παραβίασε τους βασικούς κανόνες της ναυσιπλοΐας και πραγματοποίησε σημαντική παράκαμψη από την ενδεδειγμένη οδό, καθώς βιαζόταν να προσεγγίσει το λιμάνι Ταουράνγκα.


Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις