ΔΙΕΘΝΗ

Στις 30 Μαΐου ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αλβανία

Δημοσίευση 25 Μαΐου 2012, 18:06 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στις 30 Μαΐου ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αλβανία
Facebook Twitter Whatsapp
Η προεδρία της αλβανικής Βουλής αποφάσισε ο πρώτος γύρος για την εκλογή του πρόεδρου να διεξαχθεί στις 30 Μαΐου με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων εν όψει της εκλογής του νέου πρόεδρου της Δημοκρατίας να είναι εντατικές.
Η προεδρία της αλβανικής Βουλής αποφάσισε ο πρώτος γύρος για την εκλογή του πρόεδρου να διεξαχθεί στις 30 Μαΐου με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων εν όψει της εκλογής του νέου πρόεδρου της Δημοκρατίας να είναι εντατικές. Ο νέος πρόεδρος θα αντικαταστήσει τον Μπαμίρ Τόπι, η θητεία του οποίου λήγει στις 31 του Μαΐου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, ο αρχηγός του κράτους εκλέγεται με τα 2/3 των 140 βουλευτών στους τρεις πρώτους γύρους. Αν αποτύχει η εκλογή, διεξάγεται τέταρτος και τελευταίος γύρος στον οποίο για να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος χρειάζεται να συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων, δηλαδή την υποστήριξη των 71 βουλευτών.

Μέχρι στιγμής, ο μοναδικός υποψήφιος είναι ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Φατός Νάνο, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει συναντήσεις με όλους τους ηγέτες των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, χωρίς όμως να έχει εξασφαλίσει, απ' ότι φαίνεται, αρκετή υποστήριξη, μάλιστα ούτε του ίδιου του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
 
Υποψήφιοι αντίπαλοί του, ανεπίσημα, είναι η πρόεδροςτης Βουλής Τζοζεφίνα Τόπαλι, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Νέριταν Τσέκα και ο ποινικολόγος και πρώην πρόεδρος της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής εκλογών, Ιλίριαν Τσελίμπασι.


Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις