ΔΙΕΘΝΗ

Καναδάς, η χώρα των νηπίων και των ηλικιωμένων

Δημοσίευση 29 Μαΐου 2012, 19:32 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Καναδάς, η χώρα των νηπίων και των ηλικιωμένων
Facebook Twitter Whatsapp
Τάση για ηλικιακή «ανισορροπία» καταγράφεται στον Καναδά, σύμφωνα με τα δημογραφικά στατιστικά στοιχεία της απογραφής που διενεργήθηκε το 2011.
Τάση για ηλικιακή «ανισορροπία» καταγράφεται στον Καναδά, σύμφωνα με τα δημογραφικά στατιστικά στοιχεία της απογραφής που διενεργήθηκε το 2011. Τα στοιχεία της νέας απογραφής δείχνουν ότι η βορειοαμερικάνικη χώρα έχει τώρα το υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων από ποτέ. Παράλληλα καταγράφεται μια εκπληκτική άνοδος της τάξεως του 11% στις γεννήσεις παιδιών, μια άνοδο του αριθμού των νηπίων κάτω των πέντε ετών, εντελώς αντίθετη με μια δεκαετία πριν. Η τάση αυτή αναζωογονεί τις επαρχίες του Καναδά.

Γενικά, όμως, η απογραφή δείχνει με μεγάλη λεπτομέρεια αυτό που οι περισσότεροι πολίτες ενστικτωδώς γνωρίζουν ήδη: ο Καναδάς προχωράει σε γήρανση καθώς οι «baby boomers» ωριμάζουν. Παράλληλα, οι τάσεις αυτές δημιουργούν επιπτώσεις στην κοινωνία με εκτεταμένες συνέπειες για την υγεία, τη χρηματοδότηση, την πολιτική και τις οικογενειακές σχέσεις.

Ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών έχει φτάσει στα πέντε εκατομμύρια τα τελευταία πέντε χρόνια, αυξανόμενος κατά 14,1% από την τελευταία καταμέτρηση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σχεδόν ηλικιωμένοι (60-64 ετών) είναι η ομάδα που αυξήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα. Ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 29,1% τα τελευταία πέντε χρόνια, προοιωνίζοντας την αύξηση των ηλικιωμένων.

Είναι η τελευταία ομάδα των «baby boomers», που περιλαμβάνει έναν στους τρεις Καναδούς και έχει διαγράψει την πορεία του Καναδά επί δεκαετίες.

Οι νέοι, από την άλλη πλευρά, είναι μια γενιά σε στασιμότητα-παρά την αύξηση των νηπίων. Η ηλικιακή ομάδα κάτω των 15 ετών μετά βίας μεγαλώνει με ρυθμό αύξησης μόνο κατά 0,5% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Παιδιά κάτω των 15 ετών αποτελούν μόλις το 16,7% του πληθυσμού σήμερα, ενώ οι ηλικιωμένοι βρίσκονται σε υψηλό ρεκόρ του 14,8% και πολλαπλασιάζονται.

Σε τέσσερα χρόνια ο Καναδάς θα φτάσει στο οριακό σημείο να έχει περισσότερους ηλικιωμένους από παιδιά.

Η μέση ηλικία στον Καναδά είναι τώρα 40,6 έτη , η μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς πριν από πέντε χρόνια ήταν 39,5, και 33,5 πριν από δύο δεκαετίες.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr