ΔΙΕΘΝΗ

Την Κυριακή η εκδίκαση της έφεσης Μόρσι για τις εκλογές

Δημοσίευση 13 Μαρτίου 2013, 15:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Την Κυριακή η εκδίκαση της έφεσης Μόρσι για τις εκλογές
Facebook Twitter Whatsapp
Την Κυριακή θα εκδικασθεί τελικώς η έφεση την οποία άσκησε η προεδρία της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας κατά της απόφασης για ακύρωση του προεδρικού διατάγματος για τις βουλευτικές εκλογές.
Την Κυριακή θα εκδικασθεί τελικώς η έφεση την οποία άσκησε η προεδρία της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας κατά της απόφασης για ακύρωση του προεδρικού διατάγματος για τις βουλευτικές εκλογές. Σώμα το οποίο εκπροσωπεί το κράτος στη δικαιοσύνη άσκησε την προηγούμενη εβδομάδα έφεση στο Διοικητικό Δικαστήριο, το οποίο ανέτρεψε με απόφασή του το σχεδιασμό για διεξαγωγή του πρώτου γύρου των εκλογών για την Κάτω Βουλή της Αιγύπτου στις 22 Απριλίου.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι και οι ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την οποία προέρχεται πολιτικά επιθυμούν την διεξαγωγή των εκλογών το ταχύτερο δυνατό, καθώς τις αντιμετωπίζουν ως την τελευταία φάση της μετάβασης από το καθεστώς Μουμπάρακ στη νέα εποχή.

Οι κοσμικοί αντίπαλοι των ισλαμιστών, οι οποίοι σχεδίαζαν να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία, είχαν χαιρετίσει την αναβολή, θεωρώντας ότι ανοίγει το δρόμο για συναίνεση σε έναν δικαιότερο εκλογικό νόμο.

Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, οργάνωση – ομπρέλα της αντιπολίτευσης, έχει κατηγορήσει τους ισλαμιστές ότι έφτιαξαν έναν εκλογικό νόμο ο οποίος εξυπηρετεί μονάχα τους πολιτικούς τους σχεδιασμούς.

Η απόφασή του Διοικητικού Δικαστηρίου της 6ης Μαρτίου ακύρωνε το διάταγμα Μόρσι στη βάση τεχνικών παραλείψεων, καθώς η Άνω Βουλή της χώρας έπρεπε να είχε επιστρέψει το νέο εκλογικό νόμο στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, πριν την κύρωσή του, προς έγκριση.

Οι ισλαμιστές βουλευτές, οι οποίοι κυριαρχούν στη Άνω Βουλή, αποφάσισαν πρόσφατα να συντάξουν νέο εκλογικό νόμο, σε μια προσπάθεια να υπερβούν τα νομικά εμπόδια για τη διενέργεια των εκλογών.

Η προηγούμενη σύνθεση της Κάτω Βουλής, στην οποία κυριαρχούσε το κόμμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας «Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης», διαλύθηκε τον Ιούνιο του 2012, όταν το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι εκλογές για την ανάδειξή της διεξήχθησαν παράτυπα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr