ΔΙΕΘΝΗ

Σλοβενία: Υπεγράφη συμφωνία για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης συνασπισμού

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2013, 12:26 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σλοβενία: Υπεγράφη συμφωνία για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης συνασπισμού
Facebook Twitter Whatsapp
Οι πρόεδροι τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων της Σλοβενίας υπέγραψαν τελικά αργά χθες το βράδυ τη συμφωνία συγκρότησης νέου κυβερνητικού συνασπισμού με επικεφαλής την Αλένκα Μπράτουσεκ που θα αντικαταστήσει την απερχόμενη κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα.
Οι πρόεδροι τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων της Σλοβενίας υπέγραψαν τελικά αργά χθες το βράδυ τη συμφωνία συγκρότησης νέου κυβερνητικού συνασπισμού με επικεφαλής την Αλένκα Μπράτουσεκ που θα αντικαταστήσει την απερχόμενη κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα. Στην πρώτη αντίδρασή της η κ. Μπράτουσεκ τόνισε ότι η πολιτική κρίση στη Σλοβενία τερματίστηκε.
Τη συμφωνία συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού υπέγραψαν οι αρχηγοί των κομμάτων Θετική Σλοβενία (PS), Αλένκα Μπράτουσεκ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SD), Ίγκορ Λούκσιτς, της Λίστας Πολιτών (DL), Γκρέγκορ Βίραντ και του Κόμματος Συνταξιούχων (DeSUS), Καρλ Έριαβετς.

“Είναι προφανές ότι λαμβάνουν τέλος οι απειλές και οι προσβολές στη χώρα μας και υπόσχομαι ότι αρχίζει περίοδος συνεργασίας, συζήτησης και αναζήτησης θετικών λύσεων για όλους τους πολίτες” τόνισε η προσωρινή πρόεδρος της Θετικής Σλοβενίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αίτημα διαδηλωτών για πρόωρες εκλογές, η κ. Μπράτουσεκ είπε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Σλοβενική Βουλή μετά από ένα χρόνο. Είπε ακόμη ότι θα καλέσει τους διαδηλωτές σε συνομιλίες εκφράζοντας την πεποίθηση ότι “θα βρεθεί κοινή γλώσσα σε πολλά ζητήματα”.

Η κ. Μπράτουσεκ τόνισε ότι τη συμφωνία υπέγραψαν όλοι οι επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων που είναι βέβαοι ότι η Σλοβενία θα αποκτήσει ισχυρή κυβέρνηση έτοιμη να αντιμετωπίσει πιεστικές προκλήσεις.

Η συμφωνία συνεργασίας επικεντρώνεται σε 12 προτεραιότητες, με πρώτη την αποκλιμάκωση της πολιτικής έντασης στη χώρα.

Στις προτεραιότητες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η προώθηση της κουλτούρας του διαλόγου και της ανοχής και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ως βασική αξία που θα καθοδηγεί τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα εστιάσει στη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη πολιτικών αποφάσεων και στη διαμόρφωση κανόνων, στη συγκράτηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, κυρίως μέσω του εξορθολογισμού των δημόσιων εξόδων συμπεριλαμβανομένων περικοπών στις αμοιβές στο δημόσιο τομέα.

Οι τέσσερις πολιτικοί δεσμεύθηκαν για ενίσχυση της οικονομίας και σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών, για υψηλής ποιότητας σύστημα υγείας, μάχη κατά της διαφθοράς και βιώσιμη χρήση των φυσικών πηγών.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Συνταξιούχων, Καρλ Έριαβετς ο οποίος αναμένεται να είναι υπουργός Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση τόνισε ότι η πολιτική κρίση στη Σλοβενία έλαβε τέλος, αλλά πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να επιλύσει τη δύσκολη οικονομική κρίση που ακόμη διαρκεί.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr