ΔΙΕΘΝΗ

Il Messaggero: Η Τράπεζα του Βατικανού θα αλλάξει

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2013, 16:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Il Messaggero: Η Τράπεζα του Βατικανού θα αλλάξει
Facebook Twitter Whatsapp
Αλλαγές προβλέπουν αναλυτές στην τράπεζα του Βατικανού, την IOR, με την εφημερίδα Il Messaggero να δείχνει... κλίμα.
Αλλαγές προβλέπουν αναλυτές στην τράπεζα του Βατικανού, την IOR, με την εφημερίδα Il Messaggero να δείχνει... κλίμα.
Ο τραπεζικός οργανισμός της Αγίας Έδρας διαχειρίζεται καταθέσεις καθολικών ταγμάτων και θρησκευτικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο. Το συνολικό ποσό υπολογίζεται γύρω στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει επανειλημμένα να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στην διαχείριση του πιστωτικού αυτού ιδρύματος, με εφαρμογή των κανόνων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Για τον ίδιο λόγο, η Τράπεζα της Ιταλίας επέβαλε να σταματήσει η λειτουργία των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης χρημάτων στο εσωτερικό του παπικού κρατιδίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Il Messaggero, η παραίτηση του προηγούμενου προέδρου του IOR, Έτορε Γκότι Τεντέσκι, την ίδια περίοδο κατά την οποία ξέσπασε το σκάνδαλο υποκλοπών προσωπικών αρχείων του ποντίφικα —που έγινε γνωστό με την ονομασία VatiLeaks— δείχνει πόσο σφοδρές μπορούν να γίνουν οι συγκρούσεις σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της συγκεκριμένης τράπεζας.

Κατά πληροφορίες υπάρχει μια ομάδα καρδινάλιων που θεωρεί ότι η παπική τράπεζα πρέπει να κλείσει και να συναφθούν συμβάσεις με σειρά πιστωτικών ιδρυμάτων εκτός Βατικανού. Προς το παρόν όμως μοιάζει να μειοψηφεί.

Το κύριο ερώτημα πάντως είναι εάν ο ποντίφικας θα καταφέρει να ελέγξει προσωπικά το πώς θα λυθεί το ζήτημα, επιβάλλοντας τις δικές του κατευθυντήριες γραμμές στη λειτουργία της τράπεζας.

Αυτό θα εξαρτηθεί άμεσα από την επιλογή του επόμενου πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών του Βατικανού, ο οποίος θα είναι πιθανότατα Ιταλός, αλλά και από την σύνθεση της νέας ομάδας καρδιναλίων, που ελέγχει την λειτουργία της IOR.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr