ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: 5η στην εξαγωγή όπλων

Δημοσίευση 18 Μαρτίου 2013, 18:19 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κίνα: 5η στην εξαγωγή όπλων
Facebook Twitter Whatsapp
Η Κίνα εκτοπίζει τη Μεγάλη Βρετανία από την 5η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των εξαγωγέων όπλων. Αισθητή μείωση παραγγελιών καταγράφεται στην Ελλάδα, που ήταν ο κύριος αγοραστής γερμανικών εξοπλισμών.
Η Κίνα εκτοπίζει τη Μεγάλη Βρετανία από την 5η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των εξαγωγέων όπλων. Αισθητή μείωση παραγγελιών καταγράφεται στην Ελλάδα, που ήταν ο κύριος αγοραστής γερμανικών εξοπλισμών.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) με έδρα τη Στοκχόλμη, η Κίνα συμπεριλαμβάνεται πλέον στις πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων σε όλον τον κόσμο. Η έκθεση του SIPRI, που βασίζεται σε στοιχεία για το χρονικό διάστημα 2008- 2012, καταδεικνύει μία εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών οπλικών συστημάτων από την Κίνα, η οποία καταφέρνει έτσι να εκτοπίσει από την πρώτη πεντάδα τη μεγάλη Βρετανία. Είναι η πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που αλλάζει η σύνθεση του σχετικού «Top 5».

Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές κινεζικών όπλων αυξήθηκαν κατά 162% σε σχέση με την περίοδο 2003-2007. Κύρια αιτία της κατακόρυφης ανόδου είναι, σύμφωνα με το SIPRI, η εντυπωσιακή αύξηση παραγγελιών από το Πακιστάν, το οποίο καταλαμβάνει από κοινού με τη Νότια Κορέα την τρίτη θέση στις εισαγωγές όπλων παγκοσμίως, μετά την Ινδία και την Κίνα.

Κάμψη των ελληνικών εξοπλισμών

Παρά την αξιοσημείωτη αύξηση στις παραγγελίες με αποδέκτη την Κίνα, αυτές αποτελούν μόλις το 5% των εξαγωγών όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη σχετική κατάταξη του SIPRI την πρώτη θέση εξακολουθούν να κατέχουν οι ΗΠΑ με εξαγωγικό μερίδιο 30%, ακολουθούμενες από τη Ρωσία (26%), τη Γερμανία (7%) και τη Γαλλία (6%).

Σημαντικό στοιχείο ελληνικού ενδιαφέροντος είναι, σύμφωνα με τη ίδια έκθεση, η μείωση κατά 61% των ελληνικών εξοπλισμών, με τη χώρα να υποχωρεί από την τέταρτη στη δέκατη πέμπτη θέση των εισαγωγέων. Παρ΄όλα αυτά, παρέμεινε ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας στην περίοδο 2008-2012. Η Ελλάδα εξακολουθεί να απορροφά το 10% των γερμανικών εξαγωγών όπλων.

Κατά τα άλλα, μειωμένες κατά 20% εμφανίζονται οι εισαγωγές όπλων στις ευρωπαϊκές χώρες, ως συνέπεια της δυσχερούς δημοσιονομικής κατάστασης πολλών από αυτές. Ωστόσο οι παγκόσμιες πωλήσεις οπλικών συστημάτων αυξήθηκαν κατά 17%, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του SIPRI.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr