ΔΙΕΘΝΗ

Εντολή για κυβέρνηση πήρε ο Μπερσάνι

Δημοσίευση 22 Μαρτίου 2013, 18:16 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Εντολή για κυβέρνηση πήρε ο Μπερσάνι
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο έδωσε διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο έδωσε διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

«Αποφάσισα να δώσω εντολή στον Πιερλουίτζι Μπερσάνι για να εξακριβώσει εάν υφίσταται κοινοβουλευτική στήριξη για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης», είπε ο Ναπολιτάνο στους δημοσιογράφους.

Ο Ιταλός πρόεδρος πρόσθεσε ότι «η κεντροαριστερή συμμαχία, έχοντας εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στην βουλή και σχετική πλειοψηφία στην γερουσία, βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση από τις υπόλοιπες (πολιτικές δυνάμεις) για να αναζητήσει μια λύση —έστω και αν δεν είναι εύκολο— για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης».

Ο Ναπολιτάνο αναφέρθηκε επίσης στο αίτημα της κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας, εξηγώντας ότι «υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες λόγω παλαιών διαφορών και αντιπαραθέσεων».
Αποδεχόμενος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Πιερ-Λουίτζι Μπερσάνι τόνισε ότι θα επιδιώξει «την έναρξη της νομοθετικής περιόδου με μια κυβέρνηση που να προωθήσει αλλαγές και να ξεκινήσει μια συγκεκριμένη πορεία μεταρρυθμίσεων».

Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος και της ευρύτερης κεντροαριστερής συμμαχίας δήλωσε ότι θα έχει επαφές με όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και με τους σημαντικότερους κοινωνικούς εταίρους.

«Θέλω να πω λίγα λόγια, να παρουσιαστώ με σαφείς προθέσεις. Η πορεία των μεταρρυθμίσεων θα αφορά βεβαίως και το πολιτικό σύστημα», πρόσθεσε ο Μπερσάνι.

Στο τέλος των συναντήσεών του ο γραμματέας των Δημοκρατικών πρόκειται να επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο για να πληροφορήσει σχετικά με το αποτέλεσμά τους τον πρόεδρο Ναπολιτάνο πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr