ΔΙΕΘΝΗ

Απογοητευμένοι οι γερμανοί νέοι από τους πολιτικούς

Δημοσίευση 27 Μαρτίου 2013, 16:29 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Απογοητευμένοι οι γερμανοί νέοι από τους πολιτικούς
Facebook Twitter Whatsapp
Οι νέοι στην Γερμανία αισθάνονται παραμελημένοι από τους πολιτικούς. Η Οργάνωση για παροχή βοήθειας σε παιδιά ζητά περισσότερες ευκαιρίες συμμετοχής για τους νέους στην πολιτική ζωή της χώρας.
Οι νέοι στην Γερμανία αισθάνονται παραμελημένοι από τους πολιτικούς. Η Οργάνωση για παροχή βοήθειας σε παιδιά ζητά περισσότερες ευκαιρίες συμμετοχής για τους νέους στην πολιτική ζωή της χώρας.
Ο 18χρονος Χαλίλ Έργιν, ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Βοήθειας προς τους Πρόσφυγες στο Βάρμπουνγκ της Γερμανίας, εργάζεται μαζί με άλλους νέους για τα ανθρώπινα δικαιώματα που παραβιάζονται στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Ο Χαλίλ δίνει διαλέξεις σε σχολεία και βοηθά τους πρόσφυγες στην καθημερινότητα τους. Προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και άλλους νέους για το θέμα αυτό με προσωπικές συζητήσεις μαζί τους. «Θεωρούμε ότι εμείς, οι νέοι άνθρωποι, μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα. Θέλουμε στο μέλλον οι άνθρωποι να έχουν όρεξη και διάθεση να βοηθούν τους συνανθρώπους τους» επισημαίνει ο Έργιν. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της γερμανικής Οργάνωσης για την παροχή βοήθειας σε παιδιά (Kinderhilfswerk) στην Γερμανία, ο αριθμός των νέων που δεν είναι πολιτικοποιημένοι στην Γερμανία είναι υψηλός.

Στο περιθώριο από τους πολιτικούς

Οι μισοί από τους 830 ερωτηθέντες, ηλικίας 10-17 ετών, απάντησαν ότι δεν θέλουν να έχουν καμία ενεργή ανάμειξη με την πολιτική. Ο λόγος είναι πως νιώθουν ότι οι πολιτικοί τους έχουν θέσει στο περιθώριο. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων ισχυρίζονται πως η γερμανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται ελάχιστα για τις πολιτικές τους ανησυχίες. Πιο ανησυχητικό είναι ότι το 15% θεωρεί πως οι τοπικοί πολιτικοί δείχνουν ελάχιστο ενδιαφέρον για τις επιθυμίες τους.

Από την άλλη πλευρά, η έρευνα ανέδειξε πως υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια πολιτικής αφύπνισης των νέων, καθώς οι νέοι στην ηλικία των 15 ετών έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. «Οι νέοι αλλάζουν με το πέρασμα των χρόνων, ειδικά στη εφηβεία. Πολλοί νέοι έχασαν τον προσανατολιμσό τους σε αυτή την ηλικία, επειδή δεν υπήρχε σωστή κατανόηση προς την πλευρά τους» επισημαίνει ο Τόμας Κρούγκερ, πρόεδρος της Οργάνωσης για παροχή βοήθειας σε παιδιά σε συνέντευξη του στην Deutsche Welle. Ο κ. Κρούγκερ ζητά την παροχή ευκαιριών στους νέους για περισσότερη πολιτική δράση.

Λιγότερη θεωρία, περισσότερη πράξη

«Προκειμένου να παρακινηθούν οι νέοι να συμμετέχουν στα κοινά απαιτείται περισσότερη δράση. Για να δραστηριοποιηθούν, πρέπει να αποκτήσουν ενδιαφέρον στην πολιτική. «Όταν κάποιος παρουσιάζει τα πάντα σε θεωρητικό επίπεδο, τότε γρήγορα καταλήγει να γίνεται βαρετός» εξηγεί ο 18-χρονος Χαλίλ Έργιν. Το γεγονός ότι η έμπρακτη συλλογική δράση μπορεί να επιφέρει την κοινωνική αλλαγή, έχει αποδειχτεί στο παρελθόν και από το κίνημα κατά της πυρηνικής ενέργειας, το οποίο ξεκίνησε κυρίως από νέους.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί νέοι θέλουν να ασχοληθούν πιο ενεργά με τα κοινά, συχνά δε βρίσκουν τον κατάλληλο τρόπο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, υπάρχει μεγάλη έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τους τρόπους πολιτικής συμμετοχής. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δεν γνώριζαν αν και πως θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη λήψη αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με την ανεπαρκή δημοσιοποίηση πληροφοριών, αλλά και με την ελλιπή πολιτική αγωγή στις σχολικές τάξεις. «Η πολιτική πρέπει να ενταχθεί περισσότερο στα σχολικά προγράμματα» τονίζει ο Κρούγκερ.

Το μεταναστευτικό υπόβαθρο δεν παίζει ρόλο

Μεγάλη έκπληξη προκαλεί επίσης το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μεγάλες κοινωνικές διαφορές ως προς την πολιτική συμμετοχή των νέων. Σύμφωνα με την έρευνα, με ποσοστό 31%, οι μαθητές γυμνασίου είναι καλύτερα ενημερωμένοι γύρω από την πολιτική επικαιρότητα. Δεν παρατηρείται καμία σημαντική διαφορά μεταξύ των παιδιών και νέων με ή χωρίς μεταναστευτικό παρελθόν. Ωστόσο λίγοι μόνο έχουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε κάποιο πολιτικό κόμμα ή άλλες πολιτικές οργανώσεις.

Ο Τόμας Κρουγκερ προσθέτει κλείνοντας: «Θα πρέπει το σχολείο, η οικογένεια και άλλοι κοινωνικοί φορείς να ενημερώσουν τους νέους ότι η πολιτική είναι κάτι που μας επηρεάζει και μας αφορά όλους. Γι αυτό και θα πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr