ΔΙΕΘΝΗ

«Βέτο» της ιταλικής Κεντροδεξιάς για τον Ρομάνο Πρόντι

Δημοσίευση 19 Απριλίου 2013, 14:39 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Βέτο» της ιταλικής Κεντροδεξιάς για τον Ρομάνο Πρόντι
Facebook Twitter Whatsapp
Persona non grata είναι για την ιταλική κεντροδεξιά είναι ο Ρομάνο Πρόντι, απορρίπτοντας την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Persona non grata είναι για την ιταλική κεντροδεξιά είναι ο Ρομάνο Πρόντι, απορρίπτοντας την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Δημοκρατίας.
«Χειρίζονται την διαδικασία εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας σαν να πρόκειται για συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας και του μεταγενέστερου Δημοκρατικού Κόμματος. Θα φερθούμε ανάλογα», δήλωσε πριν από λίγο, ο Αντζελίνο Αλφάνο, γραμματέας του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL).

Στην τέταρτη και όπως φαίνεται καθοριστική ψηφοφορία η παράταξη του Μπερλουσκόνι εξετάζει το ενδεχόμενο να στηρίξει την υπουργό Εσωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Μάριο Μόντι, Άννα Μαρία Καντσελιέρι.

Το όνομα της Καντσελιέρι προτάθηκε από την κεντρώα συμμαχία Επιλογή Πολιτών (SC), του Μάριο Μόντι. Δεν θεωρείται ότι έχει σημαντικές πιθανότητες να υπερισχύσει κατά την απογευματινή ψηφοφορία, αλλά, σύμφωνα με σχολιαστές, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο σε άλλες υποψηφιότητες —όπως της Έμμα Μπονίνο, των ριζοσπαστών— σε περίπτωση που ο Πρόντι δεν καταφέρει να εκλεγεί.

Μέχρι αυτή την στιγμή, τέλος, δεν διαφαίνεται κάποια πρόθεση από μέρους του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο να αποσύρει την υποψηφιότητα του καθηγητή συνταγματικού δικαίου Στέφανο Ροντοτά, και να στηρίξει το νέο «ισχυρό όνομα» των προοδευτικών.

Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι κάποιοι βουλευτές και γερουσιαστές του M5S δεν θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν την θέση τους, ψηφίζοντας τον Πρόντι, όπως συνέβη και κατά την πρόσφατη εκλογή του προέδρου της γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο.

Το προφίλ του Πρόντι

Ο Ρομάνο Πρόντι γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου του 1939 στην ιταλική βορειοανατολική περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια.

Είναι πτυχιούχος νομικής, με μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics.

Το 1963 άρχισε την πανεπιστημιακή του καριέρα, ως βοηθός του καθηγητή Μπενιαμίνο Αντρεάτα, στην έδρα πολιτικής οικονομίας του πανεπιστημίου της Μπολόνια. Στην συνέχεια δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Τρέντο και ως επισκέπτης καθηγητής στο Χάρβαρντ. Ως το 1999 ήταν τακτικός καθηγητής πολιτικής και οικονομίας και βιομηχανίας στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια.

Το 1963 ο Πρόντι εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στην πόλη Ρέτζιο Εμίλια, με την Χριστιανική Δημοκρατία. Λίγο καιρό αργότερα εγκατέλειψε την πολιτική δράση επιλέγοντας να αφιερωθεί στην ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

Το 1978 ο Τζούλιο Αντρεότι επέλεξε τον Ρομάνο Πρόντι ως υπουργό βιομηχανίας. Η συμμετοχή του όμως στην κυβέρνηση είχε θεωρηθεί τότε μια επιλογή τεχνοκρατικού χαρακτήρα.

Το 1981 ίδρυσε την εταιρία οικονομικών μελετών Nomisma, ενώ το 1982 ο τότε πρωθυπουργός Τζοβάνι Σπαντολίνι τον διόρισε επικεφαλής του Ιταλικού Ινστιτούτου για την Βιομηχανική Ανοικοδόμηση (IRI) που ήλεγχε σειρά επιχειρήσεων και βιομηχανικών μονάδων.

Η ουσιαστική πολιτική δράση του ξεκινά το 1995, όταν υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και στήριξε δυναμικά την κεντροαριστερή συμμαχία της Ελιάς, με σημείο αναφοράς την εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα στους προοδευτικούς καθολικούς και τον κύριο κορμό της κεντροαριστεράς, ως αντίπαλο δέος στην παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το 1996 κέρδισε τις εκλογές ως επικεφαλής της κεντροαριστερής παράταξης σε μια εκλογική αναμέτρηση με αντίπαλο τον μεγιστάνα του Τύπου Μπερλουσκόνι. Θα παραμείνει πρωθυπουργός για δυόμισι χρόνια, επιδιώκοντας την οικονομική εξυγίανση και την προετοιμασία της χώρας για την ένταξη στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Το 1999 ο Πρόντι αναδείχτηκε νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά την θητεία του υιοθετήθηκε το Ευρώ, η Ένωση διευρύνθηκε φθάνοντας τις είκοσι πέντε χώρες- μέλη, κι ενίσχυσε τις σχέσεις συνεργασίας με τις όμορες χώρες.

Μετά την ολοκλήρωση της θητείας του στην Κομισιόν, επέστρεψε στην ιταλική πολιτική σκηνή. Το 2005, οι εσωκομματικές εκλογές με την συμμετοχή των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς, τον αναδεικνύουν και πάλι υποψήφιο πρωθυπουργό.

Στις εκλογές της 9ης και 10ης Απριλίου του 2006 κερδίζει και πάλι τον Μπερλουσκόνι, έστω με ισχνή πλειοψηφία στην γερουσία.

Ηγείται της κυβέρνησης για μια διετία, ως την 8η Μαΐου 2008. Αιτία της πτώσης της δεύτερης κυβέρνησής του οι έριδες των κυβερνητικών συμμάχων. Στην γερουσία η πλειοψηφία της ήταν οριακή κι ήταν απαραίτητη η υποστήριξη, από οκτώ κόμματα.

Από την 12η Σεπτεμβρίου 2008, ο Ρομάνο Πρόντι είναι πρόεδρος της μεικτής επιτροπής ΟΗΕ-Αφρικανικής Ένωσης, για τις ειρηνευτικές αποστολές στην Μαύρη Ήπειρο.