ΔΙΕΘΝΗ

Τα κίνητρα των βομβιστών αναζητά το FBI

Δημοσίευση 20 Απριλίου 2013, 18:31 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Τα κίνητρα των βομβιστών αναζητά το FBI
Facebook Twitter Whatsapp
Η επόμενη μέρα βρίσκει την Βοστώνη βαθιά πληγωμένη και μια Αμερική ολόκληρη να ανρωτιέται ποια ήταν τα κίνητρα των δύο φοιτητών για το αιματοκύλισμα στο Μαραθώνιο.
Η επόμενη μέρα βρίσκει την Βοστώνη βαθιά πληγωμένη και μια Αμερική ολόκληρη να ανρωτιέται ποια ήταν τα κίνητρα των δύο φοιτητών για το αιματοκύλισμα στο Μαραθώνιο.
«Προφανώς, υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μετά τη σύλληψη του Τζοχάρ. «Γιατί νέοι άνθρωποι που μεγάλωσαν και σπούδασαν εδώ, ως μέλη των κοινοτήτων και της χώρας μας, καταφεύγουν σε τέτοια βία; Πώς σχεδίασαν και εκτέλεσαν τις επιθέσεις; Είχαν κάποια βοήθεια;» πρόσθεσε. 

Οι αδελφοί Τσαρνάεφ πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στις ΗΠΑ. Όσοι τους γνώριζαν κάνουν λόγο για δύο ήσυχα παιδιά. Δυο παιδιά που ολόκληρη την Παρασκευή απειλούσαν να τινάξουν στον αέρα ένα ολόκληρο προάστιο καθώς ήταν ζωσσμένοι με τουλάχιστον έξι βόμβες. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ήταν δυο συνηθισμένοι νέοι και η ζωή τους επικεντρωνόταν στις σπουδές τους και στον αθλητισμό. 

Το FBI ωστόσο ανέφερε ότι το 2011 είχε ερευνήσει στον Ταμερλάν Τσαρνάεφ κατόπιν αιτήματος της ρωσικής κυβέρνησης. Στο αίτημα αυτό αναφερόταν ότι υπήρχαν πληροφορίες πως ο Ταμερλάν είχε ασπαστεί το ριζοσπαστικό Ισλάμ και ότι είχε αλλάξει συμπεριφορά μετά το 2010, ενώ προετοιμαζόταν να φύγει από τις ΗΠΑ και να πάει στη Ρωσία για να ενταχθεί σε μια αδιευκρίνιστη οργάνωση.
 
Η ομοσπονδιακή αστυνομία τόνισε ότι τότε δεν είχε διαπιστώσει να συνδέεται ο νεαρός με τρομοκρατικές δραστηριότητες. 

Κάποιοι υποστηρίζουν πάντως πως τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ απο γονείς μετανάστες πολύ συχνά εκδηλώνουν ενδιαφέρον σε κάποια φάση της ζωής τους για τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα καταγωγής τους. Περισσότερο ακόμα και απο τους γονείς τους που έζησαν το χάος στην πατρίδα τους, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν και άφησαν πίσω τους τις κακές αναμνήσεις. 

Η οικογένεια των Τσαρνάεφ πάντως ισχυρίζεται πως τα δύο παιδιά δεν είχαν ζήσει πολύ στην Τσετσενία μετά την αυτοανακήρυξη της ανεξαρτησίας το 1991. 

Ο ένας εκ των δύο όμως ο μεγαλύτερος προσπαθούσε για το αντίθετο. Το 2004 είχε δηλώσει σε μια εφημερίδα ότι γεννήθηκε στο Γκρόζνι ενώ ο αδελφός του το 2011 επικοινώνησε με έναν καθηγητή ιστοριας στο πανεπιστήμιο που δίδασκε ιστορία της Τσετσενίας, για να μάθει περισσότερα γαι τη χώρα αυτή. Ζωσμένοι με εκρηκτικά οι δύο δράστες

Τα δύο αδέλφια είχαν στην κατοχή τους έξι βόμβες, ένα πιστόλι και ένα τουφέκι κατά τη διάρκεια της καταδίωξής τους, τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, οπότε σκοτώθηκε ο μεγαλύτερος από αυτούς, ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ.

"Είχαν τουλάχιστον έξι βόμβες", είπε ο αστυνομικός διευθυντής του Γουότερταουν, Έντουαρντ Ντεβό, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

"Βρήκαμε μια χύτρα ταχύτητας" η οποία εξερράγη κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι οι αστυνομικοί εντόπισαν στο αυτοκίνητο των αδελφών Τσαρνάεφ δύο αυτοσχέδιες χειροβομβίδες και άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς που οι φυγάδες δεν πρόλαβαν να ενεργοποιήσουν.

Σύμφωνα με τον Ντεβό, κατά τη διάρκεια της καταδίωξης αντηλλάγησαν "περισσότεροι από 200 πυροβολισμοί μέσα σε διάστημα 5-10 λεπτών".

Ο αστυνομικός αφηγήθηκε πώς ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ εμφανίστηκε μέσα στο σκοτάδι και άρχισε να πυροβολεί τους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τον πλησιάσουν.

Όταν του τελείωσαν τα πυρομαχικά, δυο-τρεις αστυνομικοί επιχείρησαν να τον ακινητοποιήσουν και να του περάσουν χειροπέδες, όμως ο μικρότερος αδελφός, που οδηγούσε μια μαύρη Μερτσέντες, έκανε όπισθεν κινούμενος εναντίον τους.

"Ο ένας από τους αστυνομικούς φώναξε: "Προσοχή!" Οι αστυνομικοί σκορπίστηκαν και το αυτοκίνητο χτύπησε τον Ταμερλάν και τον παρέσυρε για αρκετά μέτρα.

Ο Ντεβό είπε ότι ο 26χρονος Ταμερλάν σκοτώθηκε επί τόπου, όμως ο θάνατός του ανακοινώθηκε μόνο αφού τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, στο ίδιο όπου νοσηλεύεται από σήμερα τα ξημερώματα και ο 19χρονος Τζοχάρ μετά τη σύλληψή του.