ΔΙΕΘΝΗ

Φρούριο το Λονδίνο για τον σημερινό Μαραθώνιο

Δημοσίευση 21 Απριλίου 2013, 11:10 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Φρούριο το Λονδίνο για τον σημερινό Μαραθώνιο
Facebook Twitter Whatsapp
Περισσότεροι από 37.000 δρομείς στάθηκαν στη γραμμή εκκίνησης του Μαραθωνίου του Λονδίνου με τις μνήμες να είναι νωπές από τη βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη.
Περισσότεροι από 37.000 δρομείς στάθηκαν στη γραμμή εκκίνησης του Μαραθωνίου του Λονδίνου με τις μνήμες να είναι νωπές από τη βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη.
Η βρετανική αστυνομία έχει φροντίσει να αυξήσει τις δυνάμεις της με 40% επιπλέον άνδρες από τον αγώνα του 2012, εκπαιδευμένα σκυλιά και περιπολίες, ώστε να εξασφαλιστεί μια ομαλή πορεία για τους αθλητές, αλλά και τους 650.000 θεατές.

Την διαδρομή, πρόκειται να καλύψουν 700 επιπλέον αστυνομικοί που θα βρίσκονται παραταγμένοι κατά τα περίπου 42 χιλιόμετρα της διαδρομής, που ξεκινά από το Γκρίνουιτς, στο ανατολικό Λονδίνο, συνεχίζει κατά μήκος του Τάμεση μέχρι τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και περνά από πολλά κτίρια-ορόσημα της πόλης, όπως οι ουρανοξύστες της Κάναρι Γουόρφ, το Μπιγκ Μπεν και το κοινοβούλιο, προτού καταλήξει στο Μολ.

Όπως δήλωσε η αστυνομική διευθύντρια της Σκότλαντ Γιαρντ, «δεν υπάρχουν κενά ασφαλείας. Αυτό που κάναμε μετά την Βοστώνη ήταν να ελέγξουμε ξανά τα πλάνα μας, να ξαναδούμε σχέδια έκτακτης ανάγκης και να ενισχύσουμε την αστυνομική δύναμη με περιπολίες, ώστε να εξασφαλιστεί το αίσθημα ασφάλειας». ΗΤζούλια Πέντρι, μάλιστα, τόνισε: «Ο στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι όσοι έρθουν στο Λονδίνο την Κυριακή θα αισθάνονται ασφαλείς στην πόλη».

Ο επικεφαλής του Μαραθωνίου του Λονδίνου, Νίκ Μπάιτελ επιβεβαίωσε την ενισχυμένη αστυνομική δύναμη, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ εστίασε και εκείνος στο ζήτημα της ασφάλειας διαβεβαιώνοντας ότι οι δρομείς είναι ήρεμοι.

Παρόλα αυτά, οι αξιωματούχοι της βρετανικής αστυνομίας προσπαθούν να καθησυχάσουν τον κόσμο πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ του μαραθωνίου του Λονδίνου και των επιθέσεων που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην αμερικανική μεγαλούπολη. Από την άλλη, η ειδικός σε θέματα ασφαλείας, Μάργκαρετ Γκίλμορ, δήλωσε πως «δεν μπορείς ποτέ να εγγυηθείς την ασφάλεια».

Όμως, αυτό μοιάζει να μην πτοεί κανέναν από τους δρομείς, οι οποίοι κάνουν λόγο για «μια υπέροχη ημέρα», ενώ φορώντας μαύρο περιβραχιόνιο τήρησαν ενός λεπτού σιγής πριν κάθε αγώνα στην μνήμη των τριών θυμάτων της Βοστώνης. Έχει ήδη προβλεφθεί για κάθε αθλητή που θα τερματίζει οι οργανωτές σκοπεύουν να καταβάλουν δύο λίρες (2,35 ευρώ) σε ίδρυμα που θα παράσχει βοήθεια στα θύματα της Βοστώνη.