ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε δικαστής στην Κύπρο που διερευνά τις ευθύνες για την κρίση

Δημοσίευση 23 Απριλίου 2013, 08:17 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παραιτήθηκε δικαστής στην Κύπρο που διερευνά τις ευθύνες για την κρίση
Facebook Twitter Whatsapp
Παραιτήθηκε στην Κύπρο ο δικαστής Παναγιώτης Καλλής από την Ερευνητική Επιτροπή που διερευνά τις ευθύνες που οδηγήθηκε σε τραγικό σημείο η οικονομία της χώρας.
Παραιτήθηκε στην Κύπρο ο δικαστής Παναγιώτης Καλλής από την Ερευνητική Επιτροπή που διερευνά τις ευθύνες που οδηγήθηκε σε τραγικό σημείο η οικονομία της χώρας.
Την παραίτηση επιβεβαίωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας σε επιστολή του ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων με υποθέσεις του δικηγορικού γραφείου των παιδιών του.

"Αυτό δείχνει το πολιτικό ήθος του κ. Καλλή", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η πρώην Επίτροπος Διοικήσεως, Ηλιάνα Νικολάου, θα αντικαταστήσει τον κ. Καλλή.

Η αντικατάσταση θα γίνει την Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση όρισε την περασμένη Πέμπτη δύο ακαδημαϊκούς του κλάδου οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανδρέας Χαρίτου και Κώστας Ξιούρο, οι οποίοι πλαισιώνουν την τριμελή Επιτροπή και παρακάθονται στις συνεδρίες. 

Την περασμένη Παρασκευή έγινε και η πρώτη δημόσια ακρόαση με καλεσμένο τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, Χρίστο Πατσαλίδη.

Πάντως, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του γγ του ΑΚΕΛ και του υπουργού Δικαιοσύνης, ως προς τον ρόλο της Ερευνητικής Επιτροπής.

«Δεν υπάρχει πρόθεση να ποινικοποιήσουμε τις πολιτικές θέσεις ή απόψεις, οι οποίες εκφράζονται ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η κυπριακή οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις του κ. Κυπριανού για εξουσίες και μεθοδεύσεις στην Ερευνητική Επιτροπή.

"Δεν μπορώ να αντιληφθώ τους λόγους για τους οποίους ο κ. 'Αντρος Κυπριανού καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα, όταν μάλιστα ουδέποτε έχουμε εκφράσει πρόθεση, και δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, να ποινικοποιήσουμε τις πολιτικές θέσεις ή απόψεις", τόνισε ο κ. Νικολάου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε, ακόμα, ότι "δεν έχουμε δικαίωμα, επειδή είμαστε πολιτικά πρόσωπα, να παραγνωρίζουμε τις πολιτικές ευθύνες σε όποιον και αν αυτές ανήκουν" και πρόσθεσε: "και επειδή έγινε λόγος για καθοδήγηση της Επιτροπής και των εμπειρογνωμόνων, θέλω να διαβεβαιώσω και τον κ. 'Αντρο Κυπριανού και οποιονδήποτε ότι η Επιτροπή και οι εμπειρογνώμονες δεν καθοδηγούνται από κανέναν".