ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την Πιονγκγιάνγκ ως πυρηνική δύναμη

Δημοσίευση 23 Απριλίου 2013, 15:46 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την Πιονγκγιάνγκ ως πυρηνική δύναμη
Facebook Twitter Whatsapp

Οι ΗΠΑ απέρριψαν κατηγορηματικά σήμερα το αίτημα της Βόρειας Κορέας να αναγνωριστεί ως πυρηνική χώρα.

Οι ΗΠΑ απέρριψαν κατηγορηματικά σήμερα το αίτημα της Βόρειας Κορέας να αναγνωριστεί ως πυρηνική χώρα.

«Το αίτημα της Βόρειας Κορέας να αναγνωριστεί ως πυρηνικό κράτος δεν είναι ούτε ρεαλιστικό, ούτε αποδεκτό», δήλωσε ο Τόμας Κάντριμαν, ο αμερικανός αναπληρωτής γραμματέας για τη Διεθνή Ασφάλεια και τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων στη Γενεύη, όπου ηγείται της αντιπροσωπείας στις συνομιλίες για τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

Η Βόρεια Κορέα επανέλαβε σήμερα το αίτημά της να αναγνωριστεί ως πυρηνική δύναμη από τη διεθνή κοινότητα, το οποίο θέτει ως προϋπόθεση για την επανάληψη του διαλόγου με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.

«Η επανάληψη των συνομιλιών θα γίνει μεταξύ κρατών που έχουν πυρηνικά όπλα ή δεν θα γίνει», προειδοποίησε σε σημερινό σχόλιό της η επίσημη βορειοκορεάτικη εφημερίδα Rodong Sinmun.

Η Ουάσινγκτον εμμένει στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, στην οποία το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ συμφώνησε το 2005, παρά την αποχώρησή του από τη Συνθήκη της Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (TNP) τον Ιανουάριο του 2003.

Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ καταδίκασαν το πρόγραμμα πυρηνικού εξοπλισμού της Βόρειας Κορέας, την πρόσφατη φραστική κλιμάκωση και τις απειλές της.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ καταδικάζουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων που η Βόρεια Κορέα δεν σταματά να αναπτύσσει, καθώς και τις πρόσφατες επιθετικές και απειλητικές δηλώσεις» της, αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση των υπουργών των 28 χωρών του ΝΑΤΟ στην έδρα του οργανισμού.