ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ενρίκο Λέττα εντολοδόχος πρωθυπουργός στην Ιταλία

Δημοσίευση 24 Απριλίου 2013, 12:26 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο Ενρίκο Λέττα εντολοδόχος πρωθυπουργός στην Ιταλία
Facebook Twitter Whatsapp
Ο Ενρίκο Λέττα, νούμερο δύο του προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος και νεαρότερος υπουργός στην ιστορία της χώρας επελέγη από τον πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για πρωθυπουργός της χώρας, αναθέτοντάς του την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο Ενρίκο Λέττα, νούμερο δύο του προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος και νεαρότερος υπουργός στην ιστορία της χώρας επελέγη από τον πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για πρωθυπουργός της χώρας, αναθέτοντάς του την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Η προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας πληροφόρησε τηλεφωνικά την ηγεσία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, ότι ως εντολοδόχος πρωθυπουργός επελέγη ο ο Ενρίκο Λέττα. Ο ίδιος μετέβη στο Κυρηνάλιο λίγο μετά τις 13:30 και έλαβε την εντολή.

«O Ενρίκο Λέτα δέχθηκε με επιφύλαξη την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης», δήλωσε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας του προεδρικού Μεγάρου της Ρώμης, Ντονάτο Μάρα.

«Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση»

Στην ανάγκη να συγκροτηθεί κυβέρνηση ώστε να δοθεί τέλος στην ακυβερνησία αναφέρθηκε στις δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Ενρίκο Λέτα.

«Εξήντα ημέρες μετά τις εκλογές, η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση. Ως γνώστης αυτής της πραγματικότητας δέχθηκα το βάρος της ευθύνης που μου ανατέθηκε, το οποίο είναι ίσως ακόμη μεγαλύτερο από αυτό που θα μπορούσα να σηκώσω», είπε ο Λέτα.

Ο 47χρονος εντολοδόχος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις που κλείνουν, στην αυξανόμενη φτώχεια, στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Κύριες κατευθυντήριες γραμμές της δράσης του υπέδειξε την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου, του ρόλου της γερουσίας που συμφωνεί ότι πρέπει να γίνει το σώμα που θα εκπροσωπεί της τοπικής αυτοδιοίκησης με έμφαση και στην μείωση του αριθμού των βουλευτών.

Παράλληλα «πρέπει να συμβάλλουμε να αλλάξει η πορεία των ευρωπαϊκών πολιτικών, οι οποίες δίνουν υπερβολική έμφαση στην λιτότητα», υπογράμμισε ο Ενρίκο Λέτα.

Κατέστησε επίσης σαφές ότι «θα σπεύσει» να σχηματίσει κυβέρνηση και από αύριο αρχίζει διαβουλεύσεις στην βουλή.

«Η κυβέρνησή μου δεν θα συσταθεί πάση θυσία, αλλά μόνον αν υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις», σημείωσε πάντως ο Λέτα.

Από την πλευρά του, αισιόδοξος εμφανίσθηκε ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, λέγοντας ότι «άνοιξε ο δρόμος στην συγκρότηση κυβέρνησης, την οποία τόσο έχει ανάγκη η χώρα».

Για τον ιταλό πρόεδρο «η μόνη προοπτική είναι μια κυβέρνηση που να στηριχθεί από ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων, με σαφή πλειοψηφία στην βουλή και στην γερουσία».

Ο νεοεκλεγείς Ιταλός πρόεδρος, τόνισε, τέλος, ότι «έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην προσπάθεια του Λέτα, και στην επιτυχία της, διότι, δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές».

Την Παρασκευή αναμένεται νέα συνάντηση του Ενρίκο Λέτα με τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, με την πιθανή παρουσίαση της λίστας των υπουργών της νέας κυβέρνησης.

Ποιοι θα στηρίξουν το νέο σχήμα

Με την επιλογή του Λέττα εκτιμάται πως το νέο κυβερνητικό σχήμα θα χαρακτηρίζεται από ισχυρή παρουσία πολιτικών, με παράλληλη, «δυναμική» συμμετοχή στελεχών της κεντροδεξιάς και του μετριοπαθούς κέντρου του Μάριο Μόντι.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να στηριχθεί από το PD, την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) και την κεντρώα συμμαχία Επιλογή Πολιτών (SC) του Μάριο Μόντι.

Αναλυτές εκτιμούν πως η νέα κυβέρνηση μπορεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική βουλή και τη γερουσία, πριν από το τέλος της εβδομάδας.