ΔΙΕΘΝΗ

Μέτρα για ενίσχυση της ασφάλειας στην παλιά Λευκωσία

Δημοσίευση 25 Απριλίου 2013, 18:02 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μέτρα για ενίσχυση της ασφάλειας στην παλιά Λευκωσία
Facebook Twitter Whatsapp
Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών στην εντός των τειχών Λευκωσία αποφάσισαν στο πλαίσιο σύσκεψης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο Υπουργός Ιωνάς Νικολάου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου και ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.
Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών στην εντός των τειχών Λευκωσία αποφάσισαν στο πλαίσιο σύσκεψης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο Υπουργός Ιωνάς Νικολάου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου και ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Τα μέτρα έχουν να κάνουν με ενίσχυση της κοινοτικής αστυνόμευσης, αύξηση των μηχανοκίνητων και πεζών περιπολιών, ενίσχυση των καθηκόντων των δημοτικών τροχονόμων και επέκταση του προγράμματος του Αστυνομικού της Γειτονιάς.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου είπε ότι κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν τα προβλήματα και η κατάσταση που επικρατεί στην εντός των τειχών Λευκωσία και ειδικότερα στην περιοχή του ΟΧΙ, στην οδό Τρικούπη καθώς και στο τρίγωνο των οδών Ονασαγόρου, Λήδρας και Φανερωμένης.

«Αξιολογήσαμε την όλη κατάσταση και αποφασίσαμε να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα αυξήσουν το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή» σημείωσε. Όπως ανέφερε, συμφωνήθηκε αναθεώρηση και ενίσχυση του ρόλου της κοινοτικής αστυνόμευσης στην περιοχή του τριγώνου αυτού ώστε, όπως εξήγησε, να μπορέσουν τα μέλη της Αστυνομίας να έχουν καλύτερη επικοινωνία και επαφή μαζί με τους περίοικους της περιοχής, καταστηματάρχες και κατοίκους, καθώς επίσης και με τους θαμώνες, «για να μπορέσουμε», όπως πρόσθεσε, «να αξιολογήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να διασφαλίσουμε την επιζητούμενη ασφάλεια».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι την ίδια ώρα, συμφωνήθηκε επίσης ότι θα αυξηθούν οι περιπολίες στην περιοχή, μηχανοκίνητες και πεζές.

«Θα αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών και των στόχων μας ούτως ώστε να δούμε σε άμεσο και σύντομο χρονικό διάστημα ποια θα είναι τα επιπρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Η προσπάθειά μας είναι η πρώτη αξιολόγηση να γίνει αμέσως μετά τη συμπλήρωση των 10 ημερών και να κρατήσει αυτή η περίοδος με τα αυξημένα μέτρα για όσο αυτό χρειαστεί και ελπίζουμε να είναι σύντομη ούτως ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε το μήνυμα ασφάλειας στην περιοχή» πρόσθεσε.

Επεσήμανε δε πως στόχος θα είναι «σίγουρα ο διακριτικός έλεγχος της περιοχής, η επικοινωνία με τους περίοικους και η δυνατότητα να επιφέρουμε και να επιβάλουμε όσο το δυνατό περισσότερο την ασφάλεια για να σταματήσουν όλα εκείνα τα οποία δυστυχώς διαταράσσουν τη σωστή και αρμονική και λειτουργική παρουσία όσων επιθυμούν να απολαμβάνουν τέτοιες περιοχές εξαιρετικής σημασίας όπως είναι η περιοχή της Λήδρας, της Φανερωμένης και της Ονασαγόρου».

Πρόσθεσε ακόμη πως στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής ασφάλειας που μπορεί το κράτος να παρέχει σε αυτές τις περιοχές και γενικότερα στις τουριστικές περιοχές, συζητήθηκε και η δυνατότητα αναθεώρησης των καθηκόντων των τροχονόμων, «παραχωρώντας τους περισσότερα καθήκοντα, κυρίως σε σχέση με αστυνομικά καθήκοντα» ούτως ώστε Αστυνομία και Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορέσουν να δώσουν το μήνυμα ασφάλειας στην περιοχή τους.

Απέκλεισε ωστόσο την παραχώρηση καθηκόντων που θα μπορούσαν, όπως είπε, να προκαλέσουν, είτε το κοινό είτε άλλα ζητήματα,

Ο Ιωνάς Νικολάου εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε συνεργασία μαζί με τους Δήμους και γενικότερα αξιοποιώντας την παρουσία των τροχονόμων, τα μέλη της Αστυνομίας θα διευκολυνθούν περισσότερο ενώ με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει και η συνεργασία των κατοίκων της κάθε περιοχής έτσι ώστε να επιτευχθεί το ζητούμενο για ασφάλεια.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης αφού ευχαρίστησε τόσο τον Υπουργό όσο και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση» η οποία είχε ως στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας όλων των πολιτών, υποδεικνύοντας πως «αυτό θα επιτευχθεί καλύτερα με πιο στενή συνεργασία των δημοτών, του Δήμου και της Αστυνομίας».

«Δημιουργούμε Παρατηρητές της Γειτονιάς, έχουμε κάποιες αυξημένες περιπολίες και παρουσία της Αστυνομίας και εντείνεται το πρόγραμμα του Αστυνομικού της Γειτονιάς» πρόσθεσε.

Πηγή: kathimerini.com.cy