ΔΙΕΘΝΗ

Τρέχουν οι εξελίξεις για την κυβέρνηση Λέτα

Δημοσίευση 26 Απριλίου 2013, 17:13 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Τρέχουν οι εξελίξεις για την κυβέρνηση Λέτα
Facebook Twitter Whatsapp
Ακόμη και αύριο είναι πιθανό να ορκιστεί πρωθυπουργός ενώπιον του ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ο εντολοδόχος της κεντροαριστεράς, Ενρίκο Λέτα, σε μια κυβέρνηση που θα έχει... αέρα ανανέωσης.
Ακόμη και αύριο είναι πιθανό να ορκιστεί πρωθυπουργός ενώπιον του ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ο εντολοδόχος της κεντροαριστεράς, Ενρίκο Λέτα, σε μια κυβέρνηση που θα έχει... αέρα ανανέωσης.
Όπως αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο Λέτα ολοκληρώνει τον νέο κύκλο επαφών του και αν δεν υπάρξουν απρόοπτα ως αύριο το απόγευμα θα έχει συναντηθεί και πάλι με τον πρόεδρο της δημοκρατίας Ναπολιτάνο για να του παρουσιάσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του.

Κατόπιν πρόκειται να ακολουθήσει η ορκωμοσία του πρωθυπουργού και ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου.

Η συζήτηση και η ψηφοφορία στη βουλή για να λάβει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, με βάση τις πληροφορίες του Τύπου, θα ορισθεί για την Δευτέρα και στη γερουσία για την Τρίτη.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιστρέφει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και σύμφωνα με την έκδοση της εφημερίδας Κοριέρε Ντέλα Σέρα στο Διαδίκτυο ως το βράδυ μπορεί να συναντηθεί με τον Λέτα για μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση επί του κυβερνητικού προγράμματος και την νομή των υπουργείων-κλειδιών.

Στους κόλπους της κεντροαριστεράς, ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι «το Δημοκρατικό Κόμμα θα στηρίξει με συμπαγές μέτωπο τον Ενρίκο Λέτα», εκτιμώντας ότι αυτός «οπωσδήποτε μπορεί να προσφέρει χρήσιμο έργο στην χώρα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν στελέχη που δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Λέτα, ο 38χρονος Ρέντσι απάντησε: «τους καλώ να ακούσουν πρώτα τις αναλυτικές προγραμματικές δηλώσεις στο κοινοβούλιο. Όπως κι αν έχει πάντως είναι πρόωρο αυτή την στιγμή να κάνουμε λόγο για διαγραφές» από το PD.

Αέρας ανανέωσης

Ο ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός επιδιώκει «ηλικιακή ανανέωση» στην κυβέρνηση, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο. Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι σύμφωνα την εφημερίδα La Repubblica έχει ήδη συναινέσει για την συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Ο ηγέτης του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Λέτα φέρεται να είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει να υπουργοποιηθεί και προτιμά να δοθούν ευκαιρίες σε νέους πολιτικούς και ιδίως σε γυναίκες. «Ο κεντροαριστερός εντολοδόχος πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να συμπεριλάβει στην κυβερνητική του ομάδα πολιτικούς που να μην έχουν ήδη στο βιογραφικό τους 40 χρόνια καριέρα», γράφει η εφημερίδα Il Messaggero. Αυτό ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι προσωπικότητες όπως ο νυν υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο Μάσιμο Ντ΄ Αλέμα και ο Τζουλιάνο Αμάτο ενδέχεται να μην επιλεγούν.