ΔΙΕΘΝΗ

Στη Βουλή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αμφιλεγόμενος νόμος για την ταυτότητα

Δημοσίευση 19 Ιουλίου 2013, 23:01 / Ανανεώθηκε 19 Ιουλίου 2013, 16:41
Στη Βουλή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αμφιλεγόμενος νόμος για την ταυτότητα
Facebook Twitter Whatsapp

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης υιοθέτησε με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος τις τροπολογίες και τις προσθήκες στο νόμο για τον εθνικό αριθμό ταυτότητας η καθυστέρηση των οποίων είχε προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων στη χώρα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΒοσνίαςΕρζεγοβίνης υιοθέτησε με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος τις τροπολογίες και τις προσθήκες στο νόμο για τον εθνικό αριθμό ταυτότητας η καθυστέρηση των οποίων είχε προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων στη χώρα.

Το Συμβούλιο των υπουργών της Βοσνίας ομόφωνα επικύρωσε την Τετάρτη την πρόταση νόμου και την προώθησε στη Βουλή με αίτημα να εξεταστεί αμέσως.

Με τις αλλαγές στο νόμο καθορίζονται εννέα περιοχές εγγραφής – πέντε στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία και τρεις στη Σερβική Δημοκρατία. Η περιφέρεια Μπρτσκο είναι η ένατη.

Σύμφωνα με το νόμο, οι αριθμοί ταυτότητας που εκδόθηκαν υπό τις προηγούμενες ρυθμίσεις δεν είναι αναγκαίο να αλλάξουν.

Το Συμβούλιο υπουργών της χώρας είχε αποτύχει αρκετές φορές να υιοθετήσει το νέο νόμο για τους προσωπικούς αριθμούς, που επιτρέπει σε κάθε νεογέννητο πολίτη να έχει ένα προσωπικό αριθμό.

Το πρόβλημα προέκυψε, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας κατάργησε τον υφιστάμενο νόμο για τους αριθμούς ταυτότητας στις 12 Φεβρουαρίου υποστηρίζοντας ότι πρέπει να μετονομαστούν διάφοροι δήμοι.

Οι Σερβοβόσνιοι βουλευτές στη Βουλή της Βοσνίας διατύπωσαν ενστάσεις ότι με το νόμο δεν τηρούνται τα όρια μεταξύ των δύο οντοτήτων της χώρας, της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας και της Σερβικής Δημοκρατίας.

Το αδιέξοδο προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες τον Ιούνιο, όταν ένα νεογέννητο μωρό δεν μπορούσε να ταξιδέψει για χειουργική επέμβαση στη Γερμανία επειδή οι αρχές δεν μπορούσαν να του εκδώσουν διαβατήριο λόγω έλλειψης του προσωπικού αριθμού.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Βουλής συγκεντρώθηκαν πολίτες, οι οποίοι εξέφρασαν δυσαρέσκεια επειδή, όπως υποστήριξαν, με την προτεινόμενη λύση η Βοσνία διχοτομείται.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις