ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν αντίθετο στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες

Δημοσίευση 22 Ιουλίου 2013, 00:01 / Ανανεώθηκε 21 Ιουλίου 2013, 17:01
Το Ιράν αντίθετο στις  ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες
Facebook Twitter Whatsapp

Το Ιράν εξέφρασε σήμερα την "αντίθεσή" του στη συμφωνία για την επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών, εκτιμώντας πως το εβραϊκό κράτος "δεν θα δεχθεί την αποχώρηση από τα κατεχόμενα εδάφη".

Το Ιράν εξέφρασε σήμερα την "αντίθεσή" του στη συμφωνία για την επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών, εκτιμώντας πως το εβραϊκό κράτος "δεν θα δεχθεί την αποχώρηση από τα κατεχόμενα εδάφη".

Η Τεχεράνη, "στο πλευρό των παλαιστινιακών οργανώσεων εκφράζει την αντίθεσή της στο προτεινόμενο σχέδιο" του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, γιατί "είναι σίγουρο (πως το Ισραήλ) δεν θα αποδεχθεί μια αποχώρηση από τα κατεχόμενα εδάφη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί, τον οποίο επικαλούνται τα μέσα ενημέρωσης.

"Οι εμπειρίες του παρελθόντος δείχνουν πως το Ισραήλ δεν είναι βασικά έτοιμο να πληρώσει το τίμημα της ειρήνης", πρόσθεσε.

Κατά το τέλος του έκτου ταξιδιού του στην περιοχή, ο Τζον Κέρι ανακοίνωσε την Παρασκευή μια συμφωνία για την επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, που έχουν παγώσει εδώ και περίπου τρία χρόνια. Όμως το περίγραμμα αυτής της επί της αρχής συμφωνίας παραμένει ασαφές. Είπε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον μια συνάντηση ισραηλινών και παλαιστινίων διαπραγματευτών.

Η παλαιστινιακή προεδρία χαιρέτισε τη συμφωνία αλλά υπογράμμισε πως παραμένουν "λεπτομέρειες προς διευθέτηση", ενώ τα παλαιστινιακά κόμματα εμφανίστηκαν ανοικτά επικριτικά, εκφράζοντας την ευχή "να μην ξαναπέσουμε στην παγίδα του Όσλο", τις συμφωνίες ειρήνης του 1993.

Η Χαμάς, που ασκεί την εξουσία στη Γάζα, απέρριψε από την πλευρά της "την επανάληψη των διαπραγματεύσεων", με τον εκπρόσωπο του κινήματος Σάμι Αμπού Ζούχρι να δηλώνει πως "ο Αμπάς δεν έχει καμία νομιμοποίηση για να διαπραγματευθεί στο όνομα του παλαιστινιακού λαού για τα θεμελιώδη ζητήματα".

Το Ιράν, ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, το οποίο δεν αναγνωρίζει και του οποίου προλέγει τακτικά την εξαφάνιση προσεχώς, προσφέρει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στη Χαμάς και στον Ισλαμικό Τζιχάντ, ένα ριζοσπαστικό παλαιστινιακό κίνημα.

 

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr