ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Ο κυβερνητικός συνασπισμός εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία

Δημοσίευση 21 Ιουλίου 2013, 18:21 / Ανανεώθηκε 21 Ιουλίου 2013, 18:21
Ιαπωνία: Ο κυβερνητικός συνασπισμός εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία
Facebook Twitter Whatsapp

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κέρδισε τις εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα για τη Γερουσία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά κανάλια, κάτι που του δίνει την άνεση να συνεχίσει την πολιτική της οικονομικής ανάκαμψης και της διπλωματικής ισχύος.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κέρδισε τις εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα για τη Γερουσία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά κανάλια, κάτι που του δίνει την άνεση να συνεχίσει την πολιτική της οικονομικής ανάκαμψης και της διπλωματικής ισχύος.

Με τη λήξη της ψηφοφορίας στις 20:00 (τοπική ώρα) και με βάση τις πρώτες καταμετρήσεις, ο συνασπισμός που σχηματίστηκε από το δεξιό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα (PLD) και το κεντρώο Νέο Κομέιτο εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία της Άνω Βουλής, σύμφωνα με το κανάλι NHK.

Μόνο του, το PLD, του οποίου ηγείται ο Άμπε, εξασφάλισε τουλάχιστον 63 έδρες (και τουλάχιστον 73 μαζί με το Νέο Κομέιτο) από τις 121 που κρίνονταν σήμερα.

Το αποτέλεσμα αυτό αποφέρει στο συνασπισμό ένα ελάχιστο 132 εδρών, δέκα περισσότερες από την απόλυτη πλειοψηφία.

«Ευχαριστώ τους εκλογείς. Θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε γρήγορα αυτό που πρέπει να αποφασιστεί», δήλωσε στην τηλεόραση ο Άμπε.

Στις εκλογές κρίνονταν 121 από τις 242 έδρες της Γερουσίας.

Με αντίπαλο την κυβέρνηση Άμπε που απολαμβάνει περίπου 60% υποστήριξη από τους ψηφοφόρους αφότου επέστρεψε στην εξουσία πριν από επτά μήνες, η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να κινητοποιηθεί.

Η συμμετοχή φαίνεται πως ήταν πιο χαμηλή, παρ΄ όλο που για πρώτη φορά είχε δοθεί άδεια για τη διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας μέσω διαδικτύου.

Η κυριότερη δύναμη της αντιπολίτευσης, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (PDJ), υφίσταται μια νέα βαριά ήττα έπειτα από εκείνη των εκλογών του Δεκεμβρίου που έθεσε τέρμα σε τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας.

Χάρη σε αυτή τη νίκη ο Άμπε διαθέτει στο εξής έναν ορίζοντα τριών ετών χωρίς εθνικές εκλογές και όλους τους μοχλούς καθώς ο συνασπισμός του κόμματός του και τον Νέου Κομέιτο ελέγχει ήδη τα δύο τρίτα της Κάτω Βουλής.

«Η κατάσταση του “κουτσούκοινοβουλίου (με μια πλειοψηφία της αντιπολίτευσης στη Γερουσία) καταργήθηκε», δήλωσε με εμφανή ικανοποίηση ο Άμπε.

Οι εκλογές αυτές του εξασφαλίζουν, είπε, την πολιτική σταθερότητα, καθώς η Ιαπωνία έχει γνωρίσει επτά αλλαγές πρωθυπουργών από το 2006.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης θα έχει έτσι αυξημένη νομιμοποίηση προκειμένου να συνεχίσει την πολιτική οικονομικής ανάκαμψης, τα λεγόμενα «Αμπενόμικς», που συντηρεί τη δημοτικότητά του και έχει προσελκύσει την προσοχή στο εξωτερικό.

«Η οικονομική πολιτική που ακολουθούμε είναι η ορθή και θα συνεχίσουμε στο ίδιο πνεύμα επειδή αυτό αρχίζει να έχει θετικά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία», δήλωσε απόψε ο Άμπε.

Με σκοπό να απαλλάξει την τρίτη παγκόσμια οικονομική δύναμη από ένα χρόνιο πληθωρισμό και να ξαναβρεί μια δυναμική μετά το σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, ο πρωθυπουργός δέσμευσε τις δημόσιες δαπάνες για να χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα και ώθησε την Τράπεζα της Ιαπωνίας να εγχύσει άφθονη ρευστότητα στην οικονομία.

Το τρίτο «βέλος» της πολιτικής του, που υποτίθεται ότι αυξάνει το δυναμικό της μεγέθυνσης της χώρας, αναμένεται να περιλαμβάνει μια αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα, μαζική απορρύθμιση και αλλαγές των κανόνων στην αγορά εργασίας, καθώς και αλλαγές που ανησυχούν το κέντρο και την αριστερά αλλά για τις οποίες ελπίζουν οι κύκλοι των επιχειρηματιών.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις