ΔΙΕΘΝΗ

Στις Βρυξέλλες ο 14ος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας

Δημοσίευση 24 Ιουλίου 2013, 17:44 / Ανανεώθηκε 24 Ιουλίου 2013, 17:44
Στις Βρυξέλλες ο 14ος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας
Facebook Twitter Whatsapp

Ο 14ος γύρος του διαλόγου των πρωθυπουργών της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι με τη διαμεσολάβηση της ύπατης εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Ο 14ος γύρος του διαλόγου των πρωθυπουργών της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς (φωτό) και Χασίμ Θάτσι με τη διαμεσολάβηση της ύπατης εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον διεξάγεται στις Βρυξέλλες με θέματα την εφαρμογή τη συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο πλευρών, τις δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο, τη συγκρότηση ένωσης σερβικών δήμων, τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια.

Τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς συνοδεύουν στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο σύμβουλος του Σέρβου προέδρου, Τόμισλαβ Νίκολιτς, Μάρκο Τζούριτς, ο επικεφαλής του γραφείου τη σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Αλεξάνταρ Βούλιν και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκολα Σελάκοβιτς.

«Θα συζητήσουμε για τις δημοτικές εκλογές, τις υποψηφιότητες και τα ψηφοδέλτια, για τη συγκρότηση ένωσης σερβικών δήμων και για άλλα σημαντικά θέματα» δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς ενόψει της συνάντησης.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας διευκρίνισε θα προηγηθεί σύσκεψη των ομάδων εργασίας της Πρίστινας και του Βελιγραδίου για τις τηλεπικοινωνίες που θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Η εκπρόσωπος της Κάθριν Άστον, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς δήλωσε ότι σε αντίθεση με τους προηγούμενους γύρους του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας, στους οποίους η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είχε αρχικά ξεχωριστές συναντήσεις με τους κ. Ντάτσιτς και Θάτσι, σήμερα θα πραγματοποιηθεί αμέσως τριμερής συνάντηση.

Η κ. Κοτσιγιάντσιτς δήλωσε ότι στη συνάντηση θα συζητηθεί η πρόοδος στην εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων.

«Είναι γνωστό ότι έχουμε σχέδιο εφαρμογής της συμφωνίας που έχει υιοθετηθεί και τώρα θα εξεταστεί η πρόοδος και τι πρέπει να γίνει τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες ώστε να υλοποιηθεί πλήρως η συμφωνία», υπογράμμισε.

Ανέφερε ακόμη ότι θα συζητηθεί το θέμα των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου στο Κόσοβο, που είναι βασικό σημείο της συμφωνίας των Βρυξελλών και του σχεδίου εφαρμογής της και θα αναζητηθεί λύση για τη συμμετοχή των Σέρβων του Κοσόβου στις δημοτικές εκλογές.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr