ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές ζήτησε το «GERB»

Δημοσίευση 24 Ιουλίου 2013, 18:01 / Ανανεώθηκε 24 Ιουλίου 2013, 17:13
Βουλγαρία: Παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές ζήτησε το «GERB»
Facebook Twitter Whatsapp

Άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες βουλευτικές εκλογές ζήτησαν ο αρχηγός του GERB, Μπόικο Μπορίσοφ, η «Ένωση των Δημοκρατικών Δυνάμεων» (ΕΔΔ) και ορισμένα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα του κεντροδεξιού χώρου.

Άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες βουλευτικές εκλογές ζήτησαν ο αρχηγός του GERB, Μπόικο Μπορίσοφ, η «Ένωση των Δημοκρατικών Δυνάμεων» (ΕΔΔ) και ορισμένα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα του κεντροδεξιού χώρου.

Αφού χαρακτήρισε «ανοησία» την αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού (με την οποία η κυβέρνηση του Πλάμεν Ορεσάρσκι προτίθεται να ανεβάσει το έλλειμμα ως το 2% για να αποπληρώσει τις δημόσιες οφειλές προς τις επιχειρήσεις και να καλύψει άλλες «τρύπες», που κληρονόμησε από το GERB, όπως εξήγησαν στα ΜΜΕ πολλές φορές ο πρωθυπουργός Ορεσάρσκι και άλλα αρμόδια μέλη της κυβέρνησης – σ.σ.) ο κ. Μπορίσοφ κάλεσε την κυβέρνηση να ανακοινώσει αμέσως την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών «ώστε να ηρεμήσει η χώρα και οι πολίτες να πάνε σπίτια τους».

Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου σήμερα, η ηγεσία του GERB επιβεβαίωσε το χθεσινό αίτημα του προέδρου του και πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ο πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ να συγκαλέσει έκτακτα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να συζητηθεί η διάλυσης της Βουλής και να οριστεί η ημερομηνία νέων εκλογών.

Για υποδαύλιση της έντασης προς όφελος των κομματικών σκοπιμοτήτων του GERB κατήγγειλε τον Μπόικο Μπορίσοφ, ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Σεργκέι Στανίσεφ.

«Όλοι είδαμε χθες, ότι οι διαμαρτυρίες πήραν νέα, ριζοσπαστική μορφή τη στιγμή που το GERB ανήγγειλε, ότι επιστρέφει στη Βουλή για να λάβει μέρος (έστω και «εθιμοτυπικά») στις συνεδριάσεις των Διαρκών Επιτροπών για την αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού. Προφανώς, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι αυτό που έγινε χθες, όταν είδαμε εντελώς διαφορετικό «πρόσωπο» των διαμαρτυριών», τόνισε.

«Προφανώς, κάποιος επιδιώκει πτώση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές πάση θυσία, το ταχύτερο δυνατόν. Κι είναι οφθαλμοφανές, υπό το φως των δηλώσεων του κ. Μπορίσοφ και της συμπεριφοράς ολόκληρης της κοινοβουλευτικής ομάδας του GERB, ποιοι θα ήταν οι κερδισμένοι από αυτό το σενάριο και τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετεί αυτό. Υπό το πρίσμα αυτό, οι πολίτες που διαμαρτύρονται (με κάθε δικαίωμα) πρέπει να αναρωτηθούν ποια συμφέροντα εξυπηρετούν, συνειδητά ή άθελα τους», δήλωσε σήμερα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στανίσεφ.

«Είναι προφανές, ότι νέες πρόωρες εκλογές «εδώ και τώρα» θα έχουν σαν αποτέλεσμα την αναπαραγωγή, σε γενικές γραμμές, του υπαρκτού συσχετισμού των δυνάμεων στο Κοινοβούλιο.

Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ και ο αντιπρόεδρος του GERB και της προηγούμενης κυβέρνησης Τσβετάν Τσβετάνοφ να διατηρήσουν τον έλεγχο τους στο κόμμα, να διατηρήσουν την εξουσία τους σε διάφορα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης και να λάβουν μέρος στη διακυβέρνηση. Προφανώς, επιδιώκεται είτε η άμεση διεξαγωγή νέων πρόωρων εκλογών, είτε η συμμετοχή του GERB στη διακυβέρνηση πάση θυσία. Δεν υπάρχει τρόπος κάτι τέτοιο να γίνει αποδεκτό από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα», πρόσθεσε ο κ. Στανίσεφ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στη Βουλγαρία, δήλωσε, εν τω μεταξύ σήμερα από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο οποίος κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία.

Όπως μετέδωσαν η δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ και άλλα βουλγαρικά μέσα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί κάλεσε «τις δύο πλευρές να δείξουν αμοιβαίο σεβασμό σε ένα εσωτερικό θέμα, που συνδέεται τόσο με τη διατήρηση της δημόσιας τάξης, όσο και με την εγγύηση του δικαιώματος του κάθε πολιτών να διαμαρτύρεται».

Σε απάντηση δημοσιογραφικής ερώτησης αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμερίζεται τη θέση της Επιτρόπου Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ που υποστήριξε δημόσια τους διαδηλωτές στη Βουλγαρία (με μήνυμα στο Twitter ύστερα από τη χθεσινή επίσκεψη της στη Σόφια στο πλαίσιο διαλόγου με τους Βούλγαρους πολίτες – σ.σ.) και κατά πόσον είναι λογικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παίρνει θέση εναντίον της κυβέρνησης ενός κράτους-μέλους, ο κ. Μπαγί δήλωσε, ότι «η Επιτροπή δεν παίρνει θέση αναφορικά με τις εξελίξεις στη Βουλγαρία» και πρόσθεσε, ότι η Επίτροπος Ρέντινγκ δεν εξέφρασε μεροληπτική θέση υπέρ ή κατά της βουλγαρικής κυβέρνησης αλλά τη συμπάθεια και την υποστήριξη της στο δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών Τσβετλίν Γιόφτσεφ χαρακτήρισε τα νυχτερινά επεισόδια «απόπειρα καταστροφικής επίθεσης».

Ο υπουργός απέρριψε τις κατηγορίες των διαδηλωτών για αδικαιολόγητη και υπέρμετρη χρήση βίας εκ μέρους της αστυνομίας.

«Οι εξελίξεις δείχνουν ακριβώς το αντίθετο: οι αστυνομικές δυνάμεις έδειξαν εξαιρετική ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και επαγγελματισμό απέναντι στις διαδοχικές προκλήσεις των προβοκατόρων, οι οποίοι είχαν διεισδύσει ανάμεσα στους διαδηλωτές και επιδίωκαν σκόπιμα και επίμονα τη σύγκρουση, τη συμπλοκή και τη βία» υπογράμμισε ο Βούλγαρος αξιωματούχος.

«Δεν συμφωνώ με κανένα τρόπο να χαρακτηρίζονται «ειρηνικοί διαδηλωτές» άτομα, τα οποία ρίχνουν πέτρες μεγέθους γροθιάς ενάντια σε βουλευτές, που δεν τους έχουν προκαλέσει με τίποτε και θέλουν απλώς να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όπως κάνει ο καθένας μας μετά τη δουλειά του» πρόσθεσε ο υπουργός στη συνέντευξη μετά την τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού συμβουλίου σήμερα, Τετάρτη.

«Είναι απόλυτα απαράδεκτο οι βουλευτές να γίνονται «όμηροι» στο ίδιο το Κοινοβούλιο» τόνισε ο Βούλγαρος ΥΠΕΣ, σύμφωνα με τον οποίο «η αστυνομία δεν ήταν δράστης, αλλά στόχος της επιθετικότητας».

Πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις νυχτερινές ταραχές και νοσηλεύονται σε διάφορες ιατρικές μονάδες χωρίς να κινδυνεύει η ζωή κανενός, ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση της Σόφιας.

Η εισαγγελία περιμένει από την αστυνομία να εξακριβώσει την ταυτότητα των προβοκατόρων, οι οποίοι ευθύνονται για τα βίαια επεισόδια, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Σοτί Τσάτσαροφ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις