ΔΙΕΘΝΗ

Διαφοροποιούνται οι τουρκικές θέσεις για Αίγυπτο και Συρία

Δημοσίευση 25 Ιουλίου 2013, 13:23 / Ανανεώθηκε 25 Ιουλίου 2013, 13:23
Διαφοροποιούνται οι τουρκικές θέσεις για Αίγυπτο και Συρία
Facebook Twitter Whatsapp

Σε σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις ως σήμερα θέσεις της, προχώρησε η Άγκυρα στα θέματα της Συρίας και της Αιγύπτου.

Σε σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις ως σήμερα θέσεις της, προχώρησε η Άγκυρα στα θέματα της Συρίας και της Αιγύπτου.

Για πρώτη φορά η Άγκυρα ανέφερε πως η δραστηριότητα των «ακραίων» –εννοώντας τους ισλαμιστές στη Συρία– «είναι επιζήμια για την Επανάσταση στη Συρία», ενώ υπογράμμισε ότι επιθυμία της Τουρκίας είναι η διεξαγωγή εκλογών στην Αίγυπτο, το συντομότερο.

Είναι η αλήθεια ότι η πρώτη ένδειξη της διαφοροποίησης είχε εμφανιστεί κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει την περασμένη Παρασκευή στην Άγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ερωτηθείς σχετικά με την Αίγυπτο, ο Νταβούτογλου είχε πει πως η ομαλοποίηση και η διεξαγωγή εκλογών είναι τα δύο βασικά σημεία για την Άγκυρα – δίχως να κάνει όμως λόγο για πραξικόπημα, όπως συνήθιζε να κάνει η τουρκική πολιτική ηγεσία.

Ο Νταβούτογλου σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ» αναφέρεται στη Συρία και την Αίγυπτο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ισχυρισμό ότι η Άγκυρα στηρίζει τους ισλαμιστές στη Συρία και συγκεκριμένα το μέτωπο αλ Νόσρα», λέει ότι «υπάρχουν κάποιες εικόνες όπως η δολοφονία ιερέων, οι απαγωγές κ.λπ. που κάνουν κάποιες ομάδες. Οι ομάδες αυτές προκαλούν, μαζί με το καθεστώς, τη μεγαλύτερη ζημιά στην επανάσταση. Συνεπώς δεν είναι σωστό να δημιουργείται η εντύπωση ότι η Τουρκία στηρίζει τις ομάδες αυτές. Ωστόσο στηρίξαμε και θα στηρίζουμε τη νόμιμη συριακή αντιπολίτευση».

Τα περί άμεσων εκλογών στην Αίγυπτο επαναλαμβάνει ο Νταβούτογλου στη συνέντευξη και απαντώντας στην ερώτηση αν η Τουρκία θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των πλευρών στην Αίγυπτο, απαντά θετικά.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr