ΔΙΕΘΝΗ

Φυσικές καταστροφές: Απλουστεύει τις διαδικασίες εκταμίευσης πόρων η ΕΕ

Δημοσίευση 25 Ιουλίου 2013, 14:44 / Ανανεώθηκε 25 Ιουλίου 2013, 14:22
Φυσικές καταστροφές: Απλουστεύει τις διαδικασίες εκταμίευσης πόρων η ΕΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Την ταχύτερη και απλούστερη αντίδραση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ταχύτερη και απλούστερη αντίδραση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η νέα νομοθετική πρόταση απλουστεύει τους ισχύοντες κανόνες, ώστε η οικονομική βοήθεια να μπορεί να εκταμιεύεται ταχύτερα από ό,τι συμβαίνει σήμερα. Μάλιστα, τα προτεινόμενα μέτρα προβλέπουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα προκαταβολών και διευκρινίζουν με μεγαλύτερη σαφήνεια ποιος και τι θα είναι επιλέξιμο, ειδικά για τις περιφερειακές καταστροφές.

Πέραν τούτου, η μεταρρύθμιση προτρέπει τα κράτη μέλη να δώσουν προτεραιότητα στην πρόληψη των καταστροφών και τις στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου. Οι αρχές του Ταμείου δεν έχουν αλλάξει, ούτε και ο τρόπος με τον οποίο χρηματοδοτείται, εκτός του κανονικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προβλέπεται πιο σαφής ορισμός του πεδίου εφαρμογής του Ταμείου, ώστε να περιορίζεται στις φυσικές καταστροφές και να καλύπτει και τις ξηρασίες. Θα υπάρχουν ακόμη σαφέστεροι κανόνες σχετικά με την επιλεξιμότητα για παροχή οικονομικής βοήθειας σε περίπτωση περιφερειακών καταστροφών, με τους οποίους θεσπίζεται ενιαίο όριο βοήθειας ύψους 1,5% του περιφερειακού ΑΕΠ για τις περιφερειακές καταστροφές.

Θα υπάρχει εισαγωγή της δυνατότητας ταχειών προκαταβολών, ύψους έως και 10% της αναμενόμενης οικονομικής βοήθειας, με ανώτατο όριο τα 30 εκατομμύρια ευρώ και συντομότερη διοικητική διαδικασία με τη συγχώνευση δύο σταδίων έγκρισης και υλοποίησης σε μία συμφωνία.

Προβλέπεται η θέσπιση μέτρων για την προώθηση στρατηγικών πρόληψης κινδύνου καταστροφών όπως απαιτήσεις περί υποβολής στοιχείων και πιθανές προϋποθέσεις παροχής οικονομικής βοήθειας.

Από την ίδρυσή του το 2002, το Ταμείο Αλληλεγγύης έχει ανταποκριθεί σε 52 καταστροφές σε όλη την Ευρώπη, όπως σεισμοί, πυρκαγιές, ξηρασία, καταιγίδες και πλημμύρες. 23 χώρες έχουν λάβει χρηματική υποστήριξη ύψους άνω των 3,2 δισ. ευρώ.

Αν οι σημερινές προτάσεις εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι πληγείσες από καταστροφές χώρες και περιφέρειες μπορούν να αναμένουν σημαντική βελτίωση στον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Ο αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική επίτροπος Γιοχάνες Χαν δήλωσε: «Πρέπει να ανταποκρινόμαστε πιο αποτελεσματικά στην παροχή βοήθειας στις χώρες για την ανοικοδόμηση και την ανάκαμψή τους μετά από καταστροφές. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί σαφή έκφραση αλληλεγγύης για τη βοήθεια περιφερειών και χωρών της Ευρώπης που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη.

Οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν θα κάνουν το Ταμείο Αλληλεγγύης ταχύτερο, σαφέστερο και απλούστερο στη χρήση. Επίσης, θα ενθαρρύνει τις χώρες να εντείνουν τις προσπάθειές τους πρωτίστως για την πρόληψη και τη διαχείριση των καταστροφών.

Καλώ σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη να εγκρίνουν χωρίς χρονοτριβή τα σχέδια αυτά για ένα αποδοτικότερο και αποτελεσματικότερο Ταμείο Αλληλεγγύης».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις