ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτο θέμα στο βουλγαρικό Τύπο το κύμα προσφύγων από τη Συρία

Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2013, 22:01 / Ανανεώθηκε 24 Σεπτεμβρίου 2013, 17:52
Πρώτο θέμα στο βουλγαρικό Τύπο το κύμα προσφύγων από τη Συρία
Facebook Twitter Whatsapp

Η αύξηση του προσφυγικού κύματος των Σύριων, που ζητούν στη Βουλγαρία άσυλο από τις αιματοχυσίες στην πατρίδα τους, διασχίζοντας παράνομα τα σύνορα της Τουρκίας, παραμένει κεντρικό θέμα στον βουλγαρικό Τύπο.

Η αύξηση του προσφυγικού κύματος των Σύριων, που ζητούν στη Βουλγαρία άσυλο από τις αιματοχυσίες στην πατρίδα τους, διασχίζοντας παράνομα τα σύνορα της Τουρκίας, παραμένει κεντρικό θέμα στον βουλγαρικό Τύπο.

Σε δηλώσεις του στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Σβετλοζάρ Λάζαροφ ανέφερε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, όπως και η ναυτική περιφρούρηση των ακριτικών νησιών στο Αιγαίο, θα έχουν ως συνέπεια οι λαθρομετανάστες να προσανατολιστούν προς τη Βουλγαρία.

"Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές έχουν λάβει μέτρα 'στεγανοποίησης' των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, με συνέπεια οι λαθρομετανάστες να στραφούν προς τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. Ενόψει, ωστόσο, της ισχυρής ναυτικής περιφρούρησης στο Αιγαίο, η δική μου εκτίμηση είναι ότι η ροή των προσφύγων θα στραφεί προς τη Βουλγαρία" δήλωσε ο Βούλγαρος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των μεταναστών που έχουν έρθει στη Βουλγαρία, φέτος, έχει ξεπεράσει τα 4500 άτομα, με συνέπεια οι βουλγαρικές αρχές να προσπαθούν να προσαρμόσουν κατάλληλα διάφορα κτίρια στη Σόφια καθώς και παλιούς στρατώνες στην πόλη Μομτσίλγκραντ για την προσωρινή εγκατάστασή τους.

Στις δηλώσεις του στη ΒΝΡ, ο Βούλγαρος αρμόδιος χαρακτήρισε "ανέφικτο στόχο" τα σενάρια περί του υποθετικού "κλεισίματος των συνόρων της Βουλγαρίας με την Τουρκία", επειδή για την περιφρούρηση των 274 χλμ. της συνοριακής γραμμής χρειάζονται τουλάχιστον 3000 άτομα όπως και 10-12 εκατομμύρια λέβα το μήνα.]

"Εξάλλου, οι μισοί πρόσφυγες είναι γυναικόπαιδα. Κατά συνέπεια, έστω κι αν καλύψουμε τα σύνορα με στρατιώτες, όταν φανούν στην απέναντι πλευρά οι γυναίκες με τα παιδιά τους, εμείς πώς θα αντιδράσουμε;" αναρωτήθηκε ο κ. Λάζαροφ.

Στο μεταξύ, 80 λαθρομετανάστες, 53 από τους οποίους συριακής καταγωγής, συνελήφθησαν τη νύχτα στα βουλγαροτουρκικά σύνορα.

"Το δίκτυο "Αλ Κάιντα" μπαίνει στη χώρα μας με τους πρόσφυγες" είναι ο σχετικός, πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας "Πρέσα", που δημοσιεύει συνέντευξη του εμπειρογνώμονα σε θέματα τρομοκρατίας Ιβάν Μποϊατζίεφ.

Η ίδια εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τσβετλίν Γιόφτσεφ, ο οποίος είπε ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχτηκε επίσημα πως η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Κύπρος αντιμετωπίζουν έκτακτη κατάσταση σχετικά τους πρόσφυγες".

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό, αυτό ενισχύει τις θέσεις των τριών χωρών να ζητήσουν οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr