ΔΙΕΘΝΗ

Χρηματοδότηση έως και την 15η Νοεμβρίου

Δημοσίευση 28 Σεπτεμβρίου 2013, 14:01 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2013, 14:01
Χρηματοδότηση έως και την 15η Νοεμβρίου
Facebook Twitter Whatsapp

Το ομοσπονδιακό κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της παύσης της λειτουργίας ενός μέρους του μηχανισμού του από 1ης Οκτωβρίου, αφού το Κογκρέσο δεν έχει ακόμα συμφωνήσει σε ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότησή του.

Το ομοσπονδιακό κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της παύσης της λειτουργίας ενός μέρους του μηχανισμού του από 1ης Οκτωβρίου, αφού το Κογκρέσο δεν έχει ακόμα συμφωνήσει σε ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότησή του.

Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το νομοσχέδιο αυτό για να στερήσει τη χρηματοδότηση από τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που έχει προωθήσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως αναμενόταν, η αμερικανική Γερουσία, αφού ψήφισε με 79 ψήφους υπέρ και 19 κατά υπέρ της ολοκλήρωσης της συζήτησης, ενέκρινε με 54 ψήφους υπέρ και 44 κατά μια τροποποιημένη εκδοχή ενός νομοσχεδίου για την χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους έως και την 15η Νοεμβρίου. Αν και 25 Ρεπουμπλικάνοι συνεργάστηκαν με τους Δημοκρατικούς ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση επί του μέτρου που διαρκούσε μία εβδομάδα, τελικά κανένας Ρεπουμπλικάνος δεν ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος της πλειοψηφούσας κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ είπε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να σταματήσουν να απειλούν του λειτουργία του κράτους στην προσπάθειά τους να ακυρώσουν την μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας.

Το εμπορικό επιμελητήριο των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλοι φορείς κάλεσαν τη Κογκρέσο να περάσει το συντομότερο ένα νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους και να αυξήσει το όριο του δανεισμού του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την υπερψήφιση από τη Γερουσία το νομοσχεδίου που προβλέπει τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους, τονίζοντας ότι ενήργησε "υπεύθυνα" ώστε να μην σταματήσει η λειτουργία της κυβέρνησης κι επισήμανε ότι επαφίεται πλέον στους Ρεπουμπλικάνους εκπροσώπους στη Βουλή των Αντιπροσώπων να πράξουν το ίδιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες οι Ρεπουμπλικάνοι, που έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερουσίας ή αν θα οδηγήσουν τη χώρα σε αθέτηση πληρωμών, επειδή "δεν μπορεί να περάσει το δικό τους σε ένα θέμα που δεν έχει καμία σχέση με το έλλειμμα", αναφερόμενος στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας.

Σύμφωνα με τον Ομπάμα, εάν σταματήσει η λειτουργία της κυβέρνησης, δεν θα καταβληθούν εγκαίρως οι μισθοί των στρατιωτικών και επισήμανε ότι ακόμη και η απειλή για μια παύση της χρηματοδότησης του κράτους πιθανότατα να έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr