ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσκόπηση: «Μαύρο» βλέπουν το μέλλον οι Κύπριοι

Δημοσίευση 20 Οκτωβρίου 2013, 12:07 / Ανανεώθηκε 20 Οκτωβρίου 2013, 12:07
Δημοσκόπηση: «Μαύρο» βλέπουν το μέλλον οι Κύπριοι
Facebook Twitter Whatsapp

Η απαισιοδοξία εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο συναίσθημα των Ελληνοκυπρίων, μετά τον Μάρτιο, με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να πιστεύει ότι τα πράγματα στον τόπο κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Το σοκ του «κουρέματος» άφησε ανεξίτηλα σημάδια στην κυπριακή οικονομική και πολιτική πραγματικότητα με όλα τα συνακόλουθα που αποτυπώνονται μέχρι και σήμερα στις αντιδράσεις του εκλογικού σώματος.

Η απαισιοδοξία εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο συναίσθημα των Ελληνοκυπρίων, μετά τον Μάρτιο, με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να πιστεύει ότι τα πράγματα στον τόπο κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Το σοκ του «κουρέματος» άφησε ανεξίτηλα σημάδια στην κυπριακή οικονομική και πολιτική πραγματικότητα με όλα τα συνακόλουθα που αποτυπώνονται μέχρι και σήμερα στις αντιδράσεις του εκλογικού σώματος.

Τα αποτέλεσμα έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό της GNORA - Σύμβουλοι Επικοινωνίας, από τη Metron Analysis, την περίοδο 4-9 Οκτωβρίου, με δείγμα 1.005 άτομα, είναι αποκαλυπτικά του τι επικρατεί σήμερα στην κυπριακή κοινωνία: Ανησυχία, έλλειψη εμπιστοσύνης, σύγχυση, απαξίωση. Η έρευνα δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι η πορεία της Κύπρου κινείται προς λάθος κατεύθυνση εκτοξεύεται στο 69%. Η εκτίμηση αυτή διαχέεται σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις μηδέ του ΔΗΣΥ εξαιρουμένου, αφού ένας στους δύο ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος είναι πεπεισμένος ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ζοφερό είναι για εφτά στους δέκα πολίτες το μέλλον. Το 69% της κοινής γνώμης πιστεύει ότι η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας θα είναι χειρότερη τον επόμενο χρόνο. Μόνο το 15% παρουσιάζεται αισιόδοξο ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Και ένα άλλο 15% δηλώνει ότι θα παραμείνει η ίδια. Οι πιο απαισιόδοξοι είναι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ και οι πιο αισιόδοξοι του ΔΗΣΥ, αν και αυτοί σε ποσοστό 56% δίνουν αρνητικό πρόσημο στις εξελίξεις.

Οι συνεχιζόμενες έντονες συζητήσεις ως προς τους υπευθύνους της κρίσης δεν διαφοροποίησαν τις πεποιθήσεις της κοινής γνώμης στον καταλογισμό ευθυνών. Το 49% συνεχίζει να δακτυλοδείχνει την προηγούμενη κυβέρνηση, το 35% επιρρίπτει την ευθύνη στις τράπεζες και μόνο το 3% στη σημερινή κυβέρνηση. Η κυπριακή κοινή γνώμη αποενοχοποιεί σε μεγάλο βαθμό την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση, με μόλις το 5% να της επιρρίπτει ευθύνη. Κεντρώοι και κεντροδεξιοί επικεντρώνουν τα πυρά τους στους προηγούμενους κυβερνώντες, ενώ κεντροαριστεροί και αριστεροί στους τραπεζίτες.

Στο πολιτικό σκηνικό οι πολίτες δίνουν πίστωση χρόνου στον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος πιστώνεται με την προσπάθεια να αντιμετωπίσει την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε.

Ένας από τους λόγους για τη θετική διάθεση της κοινής γνώμης προς το πρόσωπό του είναι τα εμφανέστατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κόμμα της Αριστεράς, το οποίο επωμίζεται το πολιτικό κόστος της πενταετούς διακυβέρνησης Χριστόφια. Η προβληματική αξιοπιστία του ΑΚΕΛ φαίνεται και στην καταγραφή των αντιδράσεων των πολιτών στις προτάσεις πολιτικής που προτείνει όπως και τον αντι-ευρωπαϊκό του λόγο. Το 76% επιλέγει παραμονή στο ευρώ και μόνο το 21% επιστροφή στη λίρα. Από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ οι τέσσερις στους δέκα στηρίζουν την ιδέα που το κόμμα τους έριξε προς προβληματισμό.

Παραταύτα η κοινή γνώμη παρουσιάζεται διχασμένη σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης εντός ή εκτός Ευρωζώνης. Ένας στους δύο πιστεύει ότι η θέση της Κύπρου στην Ευρωζώνη δεν τη βοηθά να αντιμετωπίσει τη σημερινή κατάσταση. Ακόμη και οι τρεις στους δέκα συναγερμικούς ψηφοφόρους ασπάζονται αυτή την άποψη.

Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της κυπριακής Πολιτείας το αποκλείει το 73%, με το 22% να πιστεύει ότι δεν θα μπορέσει να το αποφύγει.

Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη εισπράττει θετικά πρόσημα για τη διαχείριση του φυσικού αερίου. Εφτά στους δέκα πολίτες την αξιολογούν θετικά.

Στο Κυπριακό η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη. Επτά στους δέκα πολίτες εντάσσουν τον παράγοντα «επιστροφή της Αμμοχώστου» στους λόγους που μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στην προσπάθεια για ανάπτυξη.

Το κόστος από την οικονομική κρίση και την απαξίωση των πολιτικών αποτυπώνεται στα κόμματα την ώρα που αρχίζουν δειλά-δειλά οι προγραμματισμοί και οι σχεδιασμοί για τις ευρωεκλογές που θα είναι το πρώτο με κάλπη τεστ για τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Η αδιευκρίνιστη ψήφος εκτοξεύεται στο 42,3%. Το ένα πέμπτο των πολιτών δηλώνει ότι δεν θα προσέλθει στις κάλπες. Το 14,4% δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα πράξει και το 5,2% θα ρίξει λευκό ή άκυρο. Το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι δεν απαντούν περιορίζεται στο 3,5%.

Το κόμμα που καταγράφει τη μεγαλύτερη διαφορά σε ποσοστό, σε σύγκριση με τα ποσοστά που εξασφάλισε στις κάλπες στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, είναι το ΑΚΕΛ που δεν παρουσιάζει όμως διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με άλλες δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου. Το ποσοστό που συγκεντρώνει είναι 14,4% και διατηρείται στη δεύτερη θέση.

Ο ΔΗΣΥ κρατιέται στην πρώτη θέση με ανοιχτή την ψαλίδα υπέρ του από το κόμμα της Αριστεράς στις εννέα ποσοστιαίες μονάδες με ποσοστό 25,3%.

Με σταθεροποιημένες τις δυνάμεις του σε μονοψήφιο όμως ποσοστό παρουσιάζεται το ΔΗΚΟ με 8,7%, στο μισό της καταγεγραμμένης εκλογικής του δύναμης.

Η ΕΔΕΚ παρουσιάζεται με ποσοστό 3,8% και σε απόσταση απ' όλα τα άλλα κόμματα. Την ακολουθεί με ποσοστό 2,1% η Συμμαχία Πολιτών, ένας εν δυνάμει «αντίπαλος» στο κομματικό ριγκ. Οι Οικολόγοι καταγράφουν ποσοστό 1,2% όσο και το ΕΛΑΜ που εμφανίζεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Το ΕΥΡΩΚΟ δεν εμφανίζεται σε αυτή τη δημοσκόπηση.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr