ΔΙΕΘΝΗ

Μαρόκο: Τουλάχιστον 200 μετανάστες πέρασαν με έφοδο τα σύνορα για την Ισπανία

Δημοσίευση 28 Φεβρουαρίου 2014, 15:01 / Ανανεώθηκε 28 Φεβρουαρίου 2014, 16:58
Μαρόκο: Τουλάχιστον 200 μετανάστες πέρασαν με έφοδο τα σύνορα για την Ισπανία
Facebook Twitter Whatsapp

Τουλάχιστον 200 μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική πέρασαν την Παρασκευή το πρωί τα ισπανικά σύνορα από το Μαρόκο στη Μελίγια, ανακοίνωσε η νομαρχία της πόλης.

Τουλάχιστον 200 μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική πέρασαν την Παρασκευή το πρωί τα ισπανικά σύνορα από το Μαρόκο στη Μελίγια, ανακοίνωσε η νομαρχία της πόλης.

Περίπου 300 μετανάστες, σύμφωνα με τη νομαρχία, πραγματοποίησαν τα ξημερώματα νέα έφοδο κατά της τριπλής περιφραγμένης μεθορίου που χωρίζει τον ισπανικό θύλακα της Μελίγια από το Μαρόκο, εκ των οποίων 200 κατάφεραν να περάσουν στο ισπανικό έδαφος, σε μια από τις πιο μαζικές αφίξεις των τελευταίων χρόνων.

Το πρωί, «214 μετανάστες βρίσκονταν στο κέντρο υποδοχής μεταναστών» της ισπανικής κυβέρνησης «τραγουδώντας από χαρά ενώ διέσχιζαν την πόλη», ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η νομαρχία.

Η έφοδος άρχισε στις 06:00 το πρωί από μετανάστες που είχαν συγκεντρωθεί στη μαροκινή πλευρά των συνόρων και που πετούσαν «κάθε μορφής αντικείμενο, πέτρες, ξύλα και μπουκάλια εναντίον των στελεχών της ισπανικής αστυνομίας», εκ των οποίων ένα τραυματίστηκε.

Τις τελευταίες ημέρες το κέντρο υποδοχής έχει ξεχειλίσει από μετανάστες, καθώς φιλοξενεί ήδη τουλάχιστον 1000, παρότι έχει ονομαστική χωρητικότητα 480 θέσεων, ενώ πολλές εκατοντάδες μετανάστες έχουν φθάσει κατά κύματα στη Μελίγια από την αρχή της χρονιάς.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η πόλη δέχεται ένα αυξημένο μεταναστευτικό ρεύμα, όπως και ο άλλος ισπανικός θύλακας, η Θέουτα, στο βόρειο Μαρόκο. Εκεί τουλάχιστον 14 μετανάστες πνίγηκαν στις 6 Φεβρουαρίου προσπαθώντας να περάσουν στο ισπανικό έδαφος μέσω της ακτής.

Η απάντηση των ισπανικών δυνάμεων της τάξης, οι οποίες κατηγορήθηκαν από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μετανάστες που ήταν αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού, ότι άνοιξαν πυρ με πλαστικές σφαίρες εναντίον των παράνομων μεταναστών, είχε προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση στην Ισπανία.

Μετά την τραγική έφοδο, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η αστυνομία απαγορεύει στο εξής στους πράκτορές της να ανοίγουν πυρ με σφαίρες από καουτσούκ προκειμένου να απωθήσουν μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στο έδαφος της Θέουτα και της Μελίγια.