ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση για μη συνεργασία ύποπτων ομάδων με τη νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία

Δημοσίευση 4 Μαρτίου 2014, 17:22 / Ανανεώθηκε 4 Μαρτίου 2014, 17:22
Έκκληση για μη συνεργασία ύποπτων ομάδων με τη νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νίλς Μούιζνιεκς σε μια έκθεση του για την Ουκρανία που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα καλεί τις ουκρανικές αρχές να τερματίσουν οποιαδήποτε συνεργασία με ύποπτες ομάδες πολιτών, για την αστυνόμευση των διαδηλώσεων και άλλες λειτουργίες στις διαδικασίες επιβολής του νόμου και να αποστασιοποιηθούν αμέσως από την δράση τους.

Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς σε μια έκθεση του για την Ουκρανία που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα καλεί τις ουκρανικές αρχές να τερματίσουν οποιαδήποτε συνεργασία με ύποπτες ομάδες πολιτών, για την αστυνόμευση των διαδηλώσεων και άλλες λειτουργίες στις διαδικασίες επιβολής του νόμου και να αποστασιοποιηθούν αμέσως από την δράση τους.

Η προσφυγή στην βοήθεια τέτοιων ομάδων, ανέφερε ο Επίτροπος, υπονομεύει σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των πολιτών στις αρχές.

Αποτελεί μία ιδιαίτερα επικίνδυνη τακτική που το μόνο που θα μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία είναι ένταση και αναταραχή, υποστήριξε.

Μετά την πρόσφατη (4η-10η Φεβρουαρίου 2014 επίσκεψή του στην Ουκρανία ο Επίτροπος συνέστησε μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος στη χώρα, προς την κατεύθυνση της προστασίας της ανεξαρτησίας της από οποιαδήποτε επιρροή, είτε από το εξωτερικό, ή από το εσωτερικό.

Ο Επίτροπος θεωρεί απαραίτητο να εκτονωθούν οι υπάρχουσες εντάσεις στην Ουκρανία και πολύ σημαντικό να προστατευθούν αποτελεσματικά η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία της χώρας.

Ο Μούιζνιεκς συνέστησε τη βελτίωση του πλαισίου που διέπει την ελευθερία του συνέρχεσθαι και κάλεσε το ουκρανικό κοινοβούλιο να θεσπίσει νομοθεσία με βάση τα πρότυπα που κατοχυρώνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.