ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ, Ρωσία και Ε.Ε. δεν θα τολμήσουν να «τραβήξουν το σχοινί» των κυρώσεων

Δημοσίευση 5 Μαρτίου 2014, 07:44 / Ανανεώθηκε 5 Μαρτίου 2014, 07:12
ΗΠΑ, Ρωσία και Ε.Ε. δεν θα τολμήσουν να «τραβήξουν το σχοινί» των κυρώσεων
Facebook Twitter Whatsapp

Πόλεμος μπορεί να μην άρχισε στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας τις διεθνείς ανησυχίες των προηγούμενων ημερών, όμως ΗΠΑ-Ε.Ε. και Ρωσία είναι στις «επάλξεις» ενός οικονομικού πολέμου με φόντο τη διχασμένη Ουκρανία. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

Πόλεμος μπορεί να μην άρχισε στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας τις διεθνείς ανησυχίες των προηγούμενων ημερών, όμως ΗΠΑ-Ε.Ε. και Ρωσία είναι στις «επάλξεις» ενός οικονομικού πολέμου με φόντο τη διχασμένη Ουκρανία. Η κλιμάκωσή του, πάντως, κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, δεδομένων των οικονομικών «διαύλων» των τριών μερών, που εάν διαταραχθούν μπορεί να έχουν παγκόσμιες συνέπειες. 

Ουάσινγκτον με Βρυξέλλες από τη μία πλευρά και Μόσχα από την άλλη, επιδίδονται σε ανταλλαγές απειλών, ψυχροπολεμικού τύπου, για τη στάση που κρατούν στην ουκρανική κρίση.  

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τη Δευτέρα, διά στόματος του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι προειδοποίησαν το Κρεμλίνο και τον Πούτιν για την παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στη Κριμαία, απειλώντας ακόμα και με αποβολή από την Ομάδα των Οκτώ πιο ανεπτυγμένων εθνών. «Η G8 και ορισμένοι άλλοι είναι έτοιμοι να φθάσουν στα άκρα για να απομονώσουν τη Ρωσία εξαιτίας αυτής της εισβολής» στην Κριμαία, διεμήνυσε ο Κέρι. «Μπορεί να βρεθεί ενώπιον παγώματος περιουσιακών στοιχείων σε ρωσικές επιχειρήσεις. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορεί να αποσυρθούν από τη Ρωσία, μπορεί να υπάρχουν πολύ περισσότερες επιπτώσεις» υπογράμμισε. 

Η Ε.Ε. από την πλευρά της, που θα πραγματοποιήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, προειδοποιεί ότι θα αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για την κατάργηση της βίζας για τους ρώσους πολίτες, θα παγώσει την οικονομική συνεργασία και θα απέχει από τη σύνοδο της G8 που προγραμματίζεται τον Ιούνιο στο Σότσι. Κυρώσεις προς την Gazprom για αντι-ανταγωνιστική αποτίμηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είναι αρκετά δύσκολο να επιβληθούν, σύμφωνα με του Financial Times, αφού η Κομισιόν δεν θέλει να δώσει πολιτική διάσταση στο ζήτημα.

Αμετακίνητη η Ρωσία

Η Ρωσία από την πλευρά της απάντησε σε ΗΠΑ και Ε.Ε. σε εξίσου οξείς τόνους, ενώ η Gazprom έκοψε -από τον Απρίλιο- την έκπτωση του φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Ο ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι «όσοι σκέφτονται στην επιβολή κυρώσεων θα πρέπει να σκεφτούν τις συνέπειες, γιατί η επιπτώσεις θα είναι κοινές». 

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο οικονομολόγος και προεδρικός σύμβουλος Σεργκέι Γκλάζιεφ είπε ότι αν επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τότε η Μόσχα θα έχει όλο το δικαίωμα να συστήσει να πουληθούν όλα τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, που διαθέτει, αλλά πολύ περισσότερο να αρνηθεί πλέον να χρησιμοποιεί το δολάριο για τις διεθνείς της συναλλαγές και να καταφύγει σε άλλα νομίσματα σε συνεργασία «με τους εταίρους της Ρωσίας σε Ανατολή και Νότο».

Ο ίδιος είπε ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα της επέτρεπαν να αρνηθεί την αποπληρωμή των δανείων ρωσικών εταιρειών από αμερικανικές τράπεζες, καθώς οι κυρώσεις «είναι δίκοπο μαχαίρι» και στο πάγωμα των ρωσικών λογαριασμών, μπορεί να αντιπαρατεθεί το πάγωμα των ρωσικών χρεών. Οι δηλώσεις αυτές μπορεί να αντιμετωπίστηκαν με «έκπληξη» και αποστάσεις από το Κρεμλίνο, όμως όλοι γνώριζαν πως επρόκειτο για μία διαρροή.

Στενοί δεσμοί ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσίας

Οι τρεις πρωταγωνιστές του διπλωματικού «θρίλερ» πάντως έχουν κατά νου ότι η επιβολή κυρώσεων από οποιαδήποτε πλευρά θα ζημιώσει τους πάντες. 

Οι εμπορικές συναλλαγές είναι περισσότερες μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε., αλλά οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για την Ευρώπη, ανέφερε το Russia Today. Το εμπορικό δίκτυο Ρωσίας-ΗΠΑ ανήλθε στα 38,1 δισ. το 2013 σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν προϊόντα 11,26 δισ. στη Ρωσία και εισήγαγαν αγαθά αξίας 26,96 δισ. δολαρίων. Η Μόσχα εξάγει πάνω από 19 δισ. δολάρια σε πετρέλαιο και πετρελαιοειδή προς τις ΗΠΑ και περίπου 1 δισ. σε λίπασμα.

Η Ρωσία έχει μεγάλη εξάρτηση από την Ε.Ε. αφού τα κράτη μέλη απορροφούν πάνω από το 50% των ρωσικών εισαγωγών και εξαγωγών. Το 2012 το συνολικό ποσό των συναλλαγών έφτασε τα 123 δισ. ευρώ.

Αξιοσημείωτη ρωσική εξαγωγή είναι και το φυσικό αέριο, αφού η Ε.Ε. λαμβάνει το 1/3 αυτού, με τη Γερμανία να είναι ο μεγαλύτερος πελάτης με εισαγωγές, περίπου, 30 δισ. ευρώ το χρόνο. Το 2012, σύμφωνα με το RT, το 75% των εισαγωγών από τη Ρωσία αφορούσε την ενέργεια. Παράλληλα, αρκετές είναι οι χώρες που έχουν στρατηγικές συνεργασίες με τις εταιρείες-κολοσσούς του φυσικού αερίου, τη Gazprom και τη Rosneft.

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ (Boeing, Cargill, Ford, General Motors, ExxonMobil, μεταξύ άλλων) έχουν ισχυρή παρουσία στη ρωσική αγορά. Για παράδειγμα η Exxon συνεργάζεται με τη Rosneft, στο πλαίσιο ερευνών στη Σιβηρία, μία συμφωνία που ένα πάρει σάρκα και οστά, μπορεί να φτάσει τα 500 δισ. δολάρια.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Βρετανίας, η οποία είναι αντίθετη στις κυρώσεις κατά της Μόσχας, αφού δεν επιθυμεί τον αποκλεισμό των ρώσων ολιγαρχών που δραστηριοποιούνται στο Σίτι.

Οι παραπάνω ιλιγγιώδεις αριθμοί δείχνουν ότι Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες και Μόσχα μπορεί να απειλούν, όμως δεν θα φτάσουν στο σημείο να τραβήξουν το σχοινί. Εάν το τραβήξουν απότομα μπορεί να πέσουν και οι τρεις. Και οι εταιρείες-κολοσσοί δε θα ρισκάρουν τις συναλλαγές τους...