ΔΙΕΘΝΗ

Διπλωματικός «πυρετός» και εκτενείς συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας για την Ουκρανία

Δημοσίευση 5 Μαρτίου 2014, 21:51 / Ανανεώθηκε 5 Μαρτίου 2014, 23:31
Διπλωματικός «πυρετός» και εκτενείς συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας για την Ουκρανία
Facebook Twitter Whatsapp

Στα ύψη παραμένει ο διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία, και σήμερα το Παρίσι ήταν το κέντρο συνεχών διαβουλεύσεων σχετικά με την κρίση των τελευταίων ημερών. Πλέον η προσοχή στρέφεται στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής αύριο στις Βρυξέλλες, όπου και θα αποφασιστεί εάν επιβληθούν κυρώσεις στην Ρωσία, και τη Ρώμη όπου θα συναντηθούν εκ νέου Λαβρόφ και Κέρι έπειτα από τις άκαρπες διαβουλεύσεις που είχαν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στα ύψη παραμένει ο διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία, και σήμερα το Παρίσι ήταν το κέντρο συνεχών διαβουλεύσεων σχετικά με την κρίση των τελευταίων ημερών. Πλέον η προσοχή στρέφεται στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής αύριο στις Βρυξέλλες, όπου και θα αποφασιστεί εάν επιβληθούν κυρώσεις στην Ρωσία, και τη Ρώμη όπου θα συναντηθούν εκ νέου Λαβρόφ και Κέρι έπειτα από τις άκαρπες διαβουλεύσεις που είχαν.

Σε αυτό το πλαίσιο, νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν σχετικά με τις εν εξελίξει και τις πιθανές διεθνείς πρωτοβουλίες για να «εξομαλυνθεί» η κατάσταση στην Ουκρανία σε τηλεφωνική τους συνομιλία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Μία κατάσταση που όπως φαίνεται είναι ακόμη τεταμένη, και ενδεικτικό της έντασης είναι τόσο οι συγκεχυμένες πληροφορίες σχετικά με το τι ακριβώς συζήτησαν ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, αλλά και το γεγονός ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ αρνήθηκε να συναντήσει τον ουκρανό ομόλογό του.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Τζον Κέρι, ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «συμφώνησαν να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να θέσουν σε εφαρμογή τις συμφωνίες (που είχαν συναφθεί στο Κίεβο) την 21η Φεβρουαρίου».

«Συμφωνήσουμε στο γεγονός ότι είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε όλους τους Ουκρανούς να θέσουν σε εφαρμογή τις συμφωνίες οι οποίες είχαν συναφθεί την 21η Φεβρουαρίου», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το δημόσιο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία 24.

Οι συναντήσεις του με τον Κέρι επικεντρώθηκαν «στην κατάσταση στην Ουκρανία και στις ενέργειες που οι εταίροι μας προσπαθούν να θέσουν σε εφαρμογή διαμέσου του ΟΑΣΕ, του συμβουλίου Ρωσίας - NATO και άλλων διεθνών οργανισμών. Αυτές οι ενέργειες δεν συμβάλλουν στην δημιουργία μιας ατμόσφαιρας διαλόγου και εποικοδομητικής συνεργασίας», είπε ο Λαβρόφ.

Διέψευσε συμφωνία ο Κέρι - Νέα συνάντηση στη Ρώμη

Ωστόσο η αμερικανική διπλωματία διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε τέτοια «συμφωνία». Ο ίδιος ο ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών σε δηλώσεις του τόνισε ότι Ρωσία και ΗΠΑ απέτυχαν να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά οι δύο δυνάμεις αυτές συμφώνησαν να «συνεχίσουν τις εντατικές διαβουλεύσεις στις επόμενες ημέρες».

Τόνισε μάλιστα ότι αναμένει να συναντηθεί και πάλι με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αύριο στη Ρώμη. Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν σήμερα να επιδιώξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία μέσω του διαλόγου.

Ο Κέρι ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ κάλεσε για μια ακόμη φορά τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι υπάρχουν «κάποιες ιδέες στο τραπέζι» για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία κι ότι θα συζητήσει σχετικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Μπαράζ επαφών

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ βρισκόταν σήμερα στο Παρίσι για συναντήσεις με τον Κέρι καθώς και με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, που είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου τη συμφωνία ανάμεσα στον έκπτωτο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της τότε αντιπολίτευσης που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία στο Κίεβο.

Σημειώνεται πως ο Λαβρόφ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον ουκρανό ομόλογό του Αντρέι Ντεστσίτσα, αναγκάζοντάς τον να φύγει από τη Γαλλία, σύμφωνα με την πρεσβεία της Ουκρανίας, πληροφορία όμως που διαψεύστηκε από τις ΗΠΑ.

Παρά τις βρετανικές και τις αμερικανικές πιέσεις, «ο Σεργκέι Λαβρόφ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Αντρέι Ντεστσίτσα, ο οποίος έφυγε από το Παρίσι για να επιστρέψει στην Ουκρανία», ανακοίνωσε η ουκρανική πρεσβεία στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ουκρανός υπουργός «δεν έφυγε και σκοπεύει να παραμείνει στο Παρίσι για νέες συζητήσεις», δήλωσε όμως από την πλευρά του ένας αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, το ΝΑΤΟ σήμερα «πάγωσε» τις σχέσεις του με τη Μόσχα, για να ασκηθεί πίεση προκειμένου η ρωσική ηγεσία να μεταβάλει τη στάση της έναντι της Ουκρανίας, ενώ η συμμαχία πρόσθεσε ότι αναστέλλονται οι σχεδιασμοί όσον αφορά μια κοινή αποστολή για τα χημικά όπλα της Συρίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της συμμαχίας δεν θα πραγματοποιούν μέχρι νεωτέρας συναντήσεις με Ρώσους ομολόγους τους, ενώ πρόσθεσε ότι θα ενταθεί η πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με τις νέες αρχές της Ουκρανίας.

Πλέον, τα βλέμματα όλων στρέφονται στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής όπου και θα συζητηθούν οι πιθανές κυρώσεις προς τη Μόσχα, ως απάντηση για τη μεταφορά στρατευμάτων στη χερσόνησο της Κριμαίας.