ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία: Προκήρυξη εκλογών και συγκρούσεις μεταξύ οπαδών κομμάτων

Δημοσίευση 5 Μαρτίου 2014, 21:22 / Ανανεώθηκε 5 Μαρτίου 2014, 21:22
Ινδία: Προκήρυξη εκλογών και συγκρούσεις μεταξύ οπαδών κομμάτων
Facebook Twitter Whatsapp

Συγκρούσεις μεταξύ οπαδών κομμάτων ξέσπασαν την Τετάρτη στο Δελχί και στο κρατίδιο Γκουτζαράτ λίγες μόνο ώρες  μετά την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών στις 7 Απριλίου.

Συγκρούσεις μεταξύ οπαδών κομμάτων ξέσπασαν την Τετάρτη στο Δελχί και στο κρατίδιο Γκουτζαράτ λίγες μόνο ώρες  μετά την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών στις 7 Απριλίου.

Η εκλογική διαδικασία, που θα ξεκινήσει στις 7 Απριλίου, θα διεξαχθεί σε 9 φάσεις έως τις 12 Μαΐου, ώστε οι δυνάμεις ασφαλείας να αναπτυχθούν αποτελεσματικά και να διασφαλιστεί αφενός η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και αφετέρου να μην προκληθούν βίαια επεισόδια, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν.

Ο επικεφαλής της εθνικιστικής ινδουιστικής αντιπολίτευσης, Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος θεωρείται επικρατέστερος για τη νίκη, θα τεθεί αντιμέτωπος στην εκλογική αναμέτρηση με το κόμμα του Κονγκρέσου, το οποίο φέρεται να συγκεντρώνει πολύ χαμηλά ποσοστά ύστερα από 10 χρόνια στην εξουσία.

Ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής, Β. Σ. Σαμπάτ, είπε ότι 814 εκατομμύρια Ινδοί είναι εγγεγραμμένοι και θα κληθούν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία, αριθμός μεγαλύτερος από τον πληθυσμό ολόκληρης της Ευρώπης, κάτι που σημαίνει ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 16 Μαΐου.

Στο Δελχί καθώς και σε μια περιφερειακή πόλη, μέλη του κόμματος του Μόντι, του Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), συγκρούστηκαν με τους υποστηρικτές ενός νέου πολιτικού κόμματος.

Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση για να διαλύσει το πλήθος.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν ο αρχηγός του κόμματος κατά της διαφθοράς συνελήφθη από την αστυνομία κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας στο ομόσπονδο κρατίδιο στο οποίο κυβερνά ο Μόντι, το Γκουτζάρατ. Υποστηρικτές του κόμματος συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του BJP προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Μόντι θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος πρωθυπουργός, λόγω της καλών επιδόσεών του στο πεδίο της οικονομίας κατά τη διάρκεια της θητείας του στο θώκο του πρωθυπουργού στο ομόσπονδο κρατίδιο Γκουτζάρατ.

Σημειώνεται ότι το  γεγονός ότι δόθηκε στους πολίτες η δυνατότητα να ψηφίζουν με ένα ηλεκτρονικό σύστημα, αλλά και το γεγονός ότι η διαδικασία διεξάγεται τμηματικά την τελευταία δεκαετία, συνέβαλαν να μειωθούν δραματικά τα φαινόμενα απάτης και εκλογικής νοθείας και οι εκλογές στην Ινδία χαρακτηρίζονται γενικά ελεύθερες και δίκαιες.