ΔΙΕΘΝΗ

Σκεπτικισμός στη Σερβία για την αναφορά Πούτιν στο Κόσοβο

Δημοσίευση 6 Μαρτίου 2014, 23:01 / Ανανεώθηκε 6 Μαρτίου 2014, 15:22
Σκεπτικισμός στη Σερβία για την αναφορά Πούτιν στο Κόσοβο
Facebook Twitter Whatsapp

Η αναφορά του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο ζήτημα του Κοσόβου, όταν πριν από μερικές ημέρες, σε συνέντευξη Τύπου, μιλώντας για την Κριμαία, υπερασπίστηκε το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση, προκάλεσε έντονες συζητήσεις στη Σερβία.

Η αναφορά του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο ζήτημα του Κοσόβου, όταν πριν από μερικές ημέρες, σε συνέντευξη Τύπου, μιλώντας για την Κριμαία, υπερασπίστηκε το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση, προκάλεσε έντονες συζητήσεις στη Σερβία.

Από την τοποθέτηση του Ρώσου προέδρου ανακύπτει το ερώτημα αν η Μόσχα αναθεωρεί τη στάση της για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, υιοθετώντας την πρακτική που εφάρμοσαν οι δυτικές χώρες στη σερβική αυτή επαρχία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε πει χαρακτηριστικά, ότι "οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι για το μέλλον τους και αν αυτό αναγνωρίστηκε στους Αλβανούς του Κοσόβου θα πρέπει να αναγνωριστεί σε όλους. Πόσο μάλλον όταν ένα τέτοιο δικαίωμα πλαισιώνεται από τις διακηρύξεις του ΟΗΕ που βρίσκονται ακόμη σε ισχύ".

Ο Ρώσος πρόεδρος συμπλήρωσε αμέσως ότι Μόσχα δεν υποκινεί τέτοιες εξελίξεις, ωστόσο στη Σερβία η σύγκριση του Κοσόβου με την Κριμαία προκαλεί προβληματισμό.

Οι αναλυτές στο Βελιγράδι εκτιμούν ότι η Ρωσία δεν θα προχωρήσει στην αναγνώριση του Κοσόβου, αλλά θα χρησιμοποιήσει την περίπτωση αυτή για να δικαιολογήσει την παρέμβασή της στην Κριμαία.

Ο καθηγητής διεθνούς δικαίου του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Πρέντραγκ Σίμιτς, εκτιμά ότι η Ρωσία δεν θα αναγνωρίσει το Κόσοβο και ότι η αναφορά του Πούτιν αποτελεί μέρος του "παιχνιδιού" μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. "Όταν το 2008, με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, η Μόσχα έθεσε στην Ουάσιγκτον το ερώτημα αν θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο ή κάθε χώρα μεμονωμένα θα αποφασίζει σε ποίον θα αναγνωρίσει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην αναγνώριση του Κοσόβου. Το ίδιο αργότερα έπραξε και η Ρωσία στις περιπτώσεις της Οσετίας και της Νότιας Αμπχαζίας. Παρ' όλα αυτά, η Μόσχα δεν άλλαξε στάση στο ζήτημα του Κοσόβου" επισημαίνει ο κ. Σίμιτς.

Οι εξελίξεις στην Κριμαία δικαιώνουν απόλυτα τη Σερβία, τονίζουν πολλοί αναλυτές. Η περίπτωση του Κοσόβου δεν αποτελεί πλέον "sui generis" (μοναδική περίπτωση), όπως την παρουσίασαν, πριν από έξι χρόνια, οι δυτικές χώρες, σημειώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, Ντούσαν Προρόκοβιτς.

"Η κρίση στην Ουκρανία θα δημιουργήσει την ανάγκη να καθοριστούν ενιαία κριτήρια για την αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων. Η ασύμμετρη προσέγγιση των δυτικών χωρών, της οποίας η Σερβία ήταν το πρώτο θύμα, αν συνεχιστεί, τότε θα ανοίξουν πολλά ζητήματα στα Βαλκάνια και πρωτίστως στην ΠΓΔΜ και τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη" εκτιμά ο κ. Προρόκοβιτς.

Ο καθηγητής του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών της Γενεύης, Μαρσέλο Κόεν, δήλωσε στην εφημερίδα "Novosti" του Βελιγραδίου σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Κριμαία: "Η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο θερίζουν ό,τι έσπειραν, αφού με την αναγνώριση της απόσχισης του Κοσόβου από τη Σερβία έχασαν κάθε δικαίωμα να υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας".