ΔΙΕΘΝΗ

Κόβει τους δεσμούς με το Κίεβο η Κριμαία

Δημοσίευση 6 Μαρτίου 2014, 21:57 / Ανανεώθηκε 6 Μαρτίου 2014, 21:57
Κόβει τους δεσμούς με το Κίεβο η Κριμαία
Facebook Twitter Whatsapp

Την ώρα που η ουκρανική κυβέρνηση και η Δύση κατήγγειλαν την απόφαση του κοινοβουλίου της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα σχετικά με την ένταξή της στη Ρωσία, οι βουλευτές της χερσονήσου έκοψαν όλους τους δεσμούς της περιοχής με την Ουκρανία.

Την ώρα που η ουκρανική κυβέρνηση και η Δύση κατήγγειλαν την απόφαση του κοινοβουλίου της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα σχετικά με την ένταξή της στη Ρωσία, οι βουλευτές της χερσονήσου έκοψαν όλους τους δεσμούς της περιοχής με την Ουκρανία.

Μια απόφαση που υιοθετήθηκε στη διάρκεια μιας κεκλεισμένης των θυρών συνεδρίασης του κοινοβουλίου της Κριμαίας δίνει στο ίδιο το δικαίωμα να διορίζει και να αποπέμπει τοπικούς αξιωματούχους, κάτι που μέχρι τώρα έκανε κατά κύριο λόγο η ουκρανική κυβέρνηση στο Κίεβο.

Στην απόφαση αναφέρονται όλα τα τοπικά υπουργεία και υπηρεσίες και επισημαίνεται ότι πλέον δεν θα λογοδοτούν στο Κίεβο, αλλά μόνο στις τοπικές αρχές.

Επίσης ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε ότι η Αυτόνομη Δημοκρατία θα δημιουργήσει τον δικό της στρατό και διόρισε τον εαυτό του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας δήλωσε ότι το διάταγμα βάσει του οποίου η χερσόνησος είναι μέρος της Ρωσίας ισχύει ήδη και πρόσθεσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή θα αντιμετωπίζονται ως κατακτητές και θα πρέπει είτε να παραδοθούν είτε να φύγουν.

«Οι μοναδικές νόμιμες ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή της Κριμαίας είναι οι ρωσικές», δήλωσε ο Ρουστάμ Τερμιγκάλιεφ.

«Οι ένοπλες δυνάμεις οποιασδήποτε τρίτης χώρας είναι κατακτητές. Οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να επιλέξουν να παραδώσουν τα όπλα τους θα εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, θα δεχθούν την ρωσική υπηκοότητα και να συνταχθούν με τον ρωσικό στρατό. Αν δεν συμφωνήσουν, είμαστε έτοιμοι να τους προσφέρουμε ασφαλές πέρασμα από το έδαφος της Κριμαίας στην πατρίδα τους την Ουκρανία», υπογράμμισε ο Τερμιγκάλιεφ.

Επιπλέον η Κριμαία θα μπορούσε να υιοθετήσει το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα και να «εθνικοποιήσει» την κρατική περιουσία στο πλαίσιο των σχεδίων της να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, σημείωσε ο ίδιος.

«Όλες οι ουκρανικές κρατικές εταιρείες θα εθνικοποιηθούν και θα γίνουν ιδιοκτησία της Κριμαίας», είπε ο Τερμιγκάλιεφ.

Από την πλευρά της η ουκρανική κυβέρνηση κατήγγειλε τις αποφάσεις αυτές του κοινοβουλίου της Κριμαίας ως παράνομες, επισημαίνοντας ότι μόνο ένα δημοψήφισμα σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να επικυρώσει την απόσχισή της.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κριμαίας Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ διαβεβαίωσε ότι η απόφαση είναι «απολύτως νόμιμη» και πρόσθεσε ότι «προκαταρκτικές έρευνες» αναφέρουν ότι περισσότερο από το 70% των ψηφοφόρων θα υποστηρίξει την ένταξη της χερσονήσου στη Ρωσία.

Την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος έχουν εκφράσει οι Τάταροι της Κριμαίας. Ο Ρεφάτ Τσουμπάροφ, βουλευτής και επικεφαλής του ανεπίσημου οργάνου διακυβέρνησης των Τάταρων, κάλεσε σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος.

«Το δημοψήφισμα δεν έχει νομική βάση και θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση», σημείωσε ο Τσουμπάροφ μιλώντας στην τηλεόραση. Πρόσθεσε επίσης ότι η απόφαση ελήφθη σε κατάσταση στρατιωτικής κατοχής.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «τρελούς» τους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος και άφησε να εννοηθεί ότι έδρασαν έπειτα από διαταγές της Μόσχας.

«Προφανώς εκπληρώνουν τις επιθυμίες κάποιου άλλου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσουμπάροφ στο Facebook.