ΔΙΕΘΝΗ

Νέα ηγεσία στην Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς στη Σλοβενία

Δημοσίευση 7 Μαρτίου 2014, 23:01 / Ανανεώθηκε 7 Μαρτίου 2014, 16:02
Νέα ηγεσία στην Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς στη Σλοβενία
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ υπέγραψε διάταγμα για το διορισμό νέας ηγεσίας στην Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Καθήκοντα προέδρου ανέλαβε ο δικηγόρος Μπόρις Στέφανετς και αναπληρωτές του ορίστηκαν οι αξιωματικοί της αστυνομίας Γιούρι Φέρμε και Ντάρκο Στάρε.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ υπέγραψε διάταγμα για το διορισμό νέας ηγεσίας στην Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Καθήκοντα προέδρου ανέλαβε ο δικηγόρος Μπόρις Στέφανετς και αναπληρωτές του ορίστηκαν οι αξιωματικοί της αστυνομίας Γιούρι Φέρμε και Ντάρκο Στάρε.

Ο Μπόρις Στέφανετς, 59 ετών εργάστηκε ως δικηγόρος για 22 χρόνια στη Μούρσκα Σόμποτα και προηγουμένως είχε σύντομη θητεία ως δικαστής και εισαγγελέας.

Ο Γιούρι Φέρμε ήταν επικεφαλής της εγκληματολογικής διεύθυνσης της σλοβενικής αστυνομίας και τώρα είναι σύμβουλος του αστυνομικού επιθεωρητή.

Ο Ντάρκο Στάρε είναι επικεφαλής του τμήματος ερευνών της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς από το 2010. Προηγουμένως ήταν αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας της Σλοβενίας (SOVA).

Η νέα ηγεσία της Επιτροπής αναλαμβάνει καθήκοντα στις 31 Μαρτίου και έως τότε θα παραμείνουν στις θέσεις τους ο πρώην πρόεδρος, Γκόραν Κλέμεντσιτς και οι αναπληρωτές του. Και οι τρεις υπέβαλαν παραίτηση στα τέλη Νοεμβρίου του 2013 επικαλούμενοι αδυναμία να αντιμετωπίσουν τη συσσωρευμένη διαφθορά.

Η απερχόμενη ηγεσία χαιρέτισε τους διορισμούς προσθέτοντας ότι η παράδοση των καθηκόντων θα γίνει το συντομότερο δυνατό, ώστε να διασφαλιστεί ήπια μετάβαση και να αποφευχθούν καθυστερήσεις στη διαχείριση υποθέσεων που είναι σε στάδιο δικαστικής έρευνας.

Αρνητικές αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα στο διορισμό της νέας ηγεσίας δεν υπήρξαν, με εξαίρεση το αντιπολιτευόμενο Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του Γιάνεζ Γιάνσα, η κυβέρνηση του οποίου κατέρρευσε μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς με ευρήματα που έδειχναν ότι δεν είχε δηλώσει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία.

Ο κ. Γιάνσα σε σχόλιό του στο Twitter είπε ότι η επιτροπή είναι αμφιλεγόμενη και ότι με τους νέους διορισμούς εξασφαλίζεται η συνέχιση της UDBA (της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της πρώην Γιουγκοσλαβίας).

Ο Γκέγκορ Βίραντ αρχηγός της Λίστας Πολιτών που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό δήλωσε ότι γνωρίζει τους δύο αναπληρωτές προέδρους της Επιτροπής και ότι είναι θαυμάσια επιλογή, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει τον πρόεδρο και δεν μπορεί να προβεί σε σχόλια.

Επιφυλακτικοί ήταν εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με το φαινόμενο της διαφθοράς, αλλά τόνισαν ότι η αλλαγή της ηγεσίας της Επιτροπής αποτελεί ευκαιρία για αλλαγή στην πορεία της.

Ο Μπόγιαν Ντόμποβσεκ, καθηγητής Μελετών Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Μάριμπορ είπε ότι η επιτροπή είχε αρχίσει να γίνεται όργανο καταστολής και ότι χρειάζεται να γίνει όργανο πρόληψης, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις.

"Η ηγεσία της πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να θέσει τις αρχές που θα καθορίζουν πότε μία πράξη χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και πότε συνιστά διαφθορά" είπε.

Ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Διαφάνειας στη Σλοβενία, Βιντ Ντόρια δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τους διορισμούς αλλά ευχήθηκε καλή τύχη στη νέα ηγεσία "ενός πολύ σημαντικού θεσμού που μάχεται κατά της διαφθοράς", όπως υπογράμμισε.