ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πιστόριους έκανε εμετό μέσα στο δικαστήριο!

Δημοσίευση 10 Μαρτίου 2014, 14:10 / Ανανεώθηκε 10 Μαρτίου 2014, 19:36
Ο Πιστόριους έκανε εμετό μέσα στο δικαστήριο!
Facebook Twitter Whatsapp

O χρυσός Παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος συνεχίζει δικάζεται για τον φόνο της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ, ξέσπασε σε λυγμούς και έκανε εμετό πολλές φορές σε έναν κουβά μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής καθώς άκουγε παραστατικές λεπτομέρειες από την ιατροδικαστική έκθεση.

O χρυσός Παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος συνεχίζει δικάζεται για τον φόνο της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ, ξέσπασε σε λυγμούς και έκανε εμετό πολλές φορές σε έναν κουβά μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής καθώς άκουγε παραστατικές λεπτομέρειες από την ιατροδικαστική έκθεση.

Η κατάθεση του παθολόγου Γκερτ Σαάϊμαν διακόπηκε πολλές φορές από τον 27χρονο αθλητή των Παραολυμπιακών και Ολυμπιακών Αγώνων που έκλαιγε με λυγμούς και είχε τάση για εμετό, ωστόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης απέρριψαν το ενδεχόμενο μιας αναβολής της δίκης, υποστηρίζοντας ότι μια διακοπή δεν θα βελτίωνε την ψυχολογική κατάσταση του κατηγορουμένου.

«Κύριε Ρουξ, μπορείτε να ασχοληθείτε με τον πελάτη σας; Δε γνωρίζω ακριβώς τι του συμβαίνει» ζήτησε από το συνήγορό του η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα.

Νωρίτερα η ίδια είχε επιβάλει τη διακοπή της ζωντανής μετάδοσης της κατάθεσης του Σαάϊμαν ως ένδειξη σεβασμού προς την οικογένεια της Στέενκαμπ και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παιδιά να παρακολουθήσουν κατά λάθος το περιεχόμενο της κατάθεσης αυτής.

«Η μετάδοση θα έθετε σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα της θανούσας, θα έπληγε τα συμφέροντα της οικογένειας και θα αντιτασσόταν στο ήθος της κοινωνίας» δήλωσε ο ιατροδικαστής όταν ανέβηκε στο βήμα για να ζητήσει την προσωρινή διακοπή της μετάδοσης της δίκης, η οποία μέχρι σήμερα είχε μεταδοθεί λεπτό προς λεπτό ζωντανά από την τηλεόραση.

Η Μασίπα επέκτεινε την απαγόρευση και στη ζωντανή αναμετάδοση μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Στην κατάθεσή του ο Σαάϊνμαν επιβεβαίωσε ότι η Ρίβα Στέενκαμπ χτυπήθηκε στο κεφάλι, το χέρι και τους γοφούς από τρεις σφαίρες που πέρασαν μέσα από την κλειδωμένη πόρτα του μπάνιου. Μια τέταρτη σφαίρα δε βρήκε στόχο.

Σκλήθρες από ξύλο βρέθηκαν στο σώμα της Στέενκαμπ και οστικά θραύσματα και ιστός βρέθηκαν στο μπλουζάκι της, περιέγραψε ο ιατροδικαστής.

Ο Σαάϊνμαν επίσης αποκάλυψε ότι ο Πιστόριους χρησιμοποίησε σφαίρες κοίλης αιχμής, ένα είδος βλήματος που έχει σχεδιασθεί για να γίνεται κομμάτια μόλις εισχωρήσει στον ιστό με στόχο να προκαλέσει τη μέγιστη ζημιά.

Ο άνω βραχίονας του θύματος είχε διαλυθεί, το τραύμα στο γοφό της θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο, ενώ εκείνο στο κρανίο της θα την είχε καταστήσει ανάπηρη αμέσως, προσέθεσε. Στο αναπνευστικό της σύστημα δε βρέθηκε αίμα, ένδειξη ότι εκείνη ανέπνευσε μόλις ελάχιστες φορές πριν αφήσει την τελευταία της πνοή.

Τις περιόδους που δεν έκλαιγε με λυγμούς και με αναφιλητά, ο Πιστόριους καθόταν με το κεφάλι κατεβασμένο, ενόσω κάλυπτε τα αυτιά του με τα χέρια του και με ένα λευκό μαντήλι προσπαθώντας να μην ακούει την κατάθεση του Σααϊνμαν. Το πρόσωπό του ήταν κατακόκκινο και τα χέρια του έτρεμαν. Ένας υπάλληλος του δικαστηρίου απομάκρυνε το μικρόφωνο από μπροστά του.

Ο ιατροδικαστής είναι ο πρώτος ειδήμων που καταθέτει στη δίκη, όπου μέχρι σήμερα είχαν καταθέσει διάφοροι αυτόπτες μάρτυρες που περιέγραψαν ότι άκουσαν μια γυναίκα να ουρλιάζει πριν ακουστούν πυροβολισμοί τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης Φεβρουαρίου, ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, στο σπίτι του Πιστόριους.

«Όλα πάνε καλά»

Η δεύτερη εβδομάδα της δίκης ξεκίνησε σήμερα το πρωί με τη συνέχιση της κατάθεσης ενός σωματοφύλακα στην κατοικία του αθλητή, ενός από τους πρώτους που έφθασαν στον τόπο του εγκλήματος μετά τη δολοφονία της Ρίβα Στέενκαμπ.

Στις —ευγενικές αλλά επίμονες— ερωτήσεις του δικηγόρου υπεράσπισης του αθλητή, Μπάρι Ρουξ, ο Πίτερ Μπαμπ επέμεινε στη δική του εκδοχή των γεγονότων, σύμφωνα με την οποία ο Πιστόριους του είχε πει «όλα πάνε καλά», λίγο αφού είχε σκοτώσει τη σύντροφό του.

Επέμεινε ότι τηλεφώνησε στον Πιστόριους πρώτος, ενώ τον είχαν προειδοποιήσει οι γείτονες, αν και οι συνήγοροι υπεράσπισης παρουσίασαν αρχεία με καταγραφές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που έδειχναν το αντίθετο.

«Τηλεφώνησα στον κύριο Πιστόριους πρώτος, ο Πιστόριους μου τηλεφώνησε μετά. (. . .). Εγώ ήμουν εκείνος που του τηλεφώνησα πρώτος» επανέλαβε πολλές φορές ο μάρτυρας.

«Ο Πιστόριους σας τηλεφώνησε πρώτος και εσείς του τηλεφωνήσατε λίγο μετά» ανταπάντησε ο Ρουξ.

«Τηλεφώνησα στον Πιστόριους και ο Πιστόριους μου είπε "όλα πάνε καλά". Όμως συνειδητοποίησα ότι ο Πιστόριους έκλαιγε. Και η συνομιλία μας διακόπηκε» υποστήριξε ο Πίτέρ Μπαμπά, όπως ακριβώς είχε δηλώσει και στην πρώτη του κατάθεση, την Παρασκευή.

Ο συνήγορος υπεράσπισης παρουσίασε στο δικαστήριο την πρώτη κατάθεση του Πίτερ Μπαμπά στην αστυνομία λίγο μετά την τραγωδία. Ο μάρτυρας δήλωσε ότι ο αθλητής του είπε ότι «ήταν καλά» και όχι «όλα πάνε καλά», όπως στη δεύτερή του κατάθεση.

Ο Πίτερ Μπαμπά απάντησε ότι «ήταν πολύ κουρασμένος» την ώρα που έδινε την πρώτη κατάθεση.