ΔΙΕΘΝΗ

Όλο το παρασκήνιο της παραίτησης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

Δημοσίευση 11 Μαρτίου 2014, 07:09 / Ανανεώθηκε 11 Μαρτίου 2014, 07:38
Όλο το παρασκήνιο της παραίτησης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
Facebook Twitter Whatsapp

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη κράτησε ακριβώς ένα χρόνο, από τότε που ξεκίνησε και το δράμα της Κύπρου με το “κούρεμα”. Οι σχέσεις τους υπήρξαν θυελλώδεις. 

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη κράτησε ακριβώς ένα χρόνο, από τότε που ξεκίνησε και το δράμα της Κύπρου με το “κούρεμα”. Οι σχέσεις τους υπήρξαν θυελλώδεις. Ο Αναστασιάδης δεν έκρυψε ποτέ, ότι θα ήθελε να “φάει” το Διοικητή. Εκείνος έλεγε, ότι δεν θα του κάνει τη χάρη να παραιτηθεί. Ένα χρόνο αργότερα, ο Πρόεδρος κέρδισε την παρτίδα. Τη Δευτέρα το απόγευμα, στις Βρυξέλλες όπου είχε πάει για τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Διοικητής παρέδωσε ένα φάκελο με την παραίτηση του στον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Έγινε αμέσως δεκτή. 

Στην ανακοίνωση που έβγαλε το προεδρικό μέγαρο, ο Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κ. Δημητριάδη για τη συνεισφορά του στη μεγάλη προσπάθεια για διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία και για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτή πρέπει να ήταν και η μοναδική θετική δήλωση που έκανε για τον Διοικητή της Κεντρικής από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. 

Ανέκαθεν άλλωστε, αυτός και το κόμμα του, το ΔΗΣΥ, καταλόγιζαν στο Δημητριάδη, ότι ήταν επιλογή του πρώην προέδρου Χριστόφια και τον κατηγορούσαν, ότι συνέχισε να τροφοδοτεί με ρευστότητα μέσω του ELA τη Λαϊκή Τράπεζα, ώστε να μην διαταραχθεί ο προεκλογικός αγώνας του ΑΚΕΛ. Μετά το κούρεμα, του καταλόγιζαν κακή διαχείριση στην Τράπεζα Κύπρου και υπερβολικές καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις της ζημιάς, που χαντάκωναν την Κυπριακή Οικονομία. Το ΔΗΣΥ επιχείρησε να κινηθεί εναντίον του ήδη από τον Απρίλιο. Η εκδηλωμένη πρόθεση του Αναστασιάδη ωστόσο να περάσει το Διοικητή από εξεταστική της Βουλής σκόνταψε στην οργισμένη παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Σε όλο το διάστημα που μεσολάβησε από τότε, δεν πέρασε μήνας, που να μην εκδηλωθεί κάποια επίθεση κατά του Δημητριάδη. Τον Οκτώβριο, ο Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα ζητήσει από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να τον καθαιρέσει. Τον Ιανουάριο του 2014, ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα σε σχέση με πλαστογραφία για ένα συμβόλαιο της εταιρείας Alvarez & Marshall που είχε προσλάβει η κεντρική τράπεζα. Ενδιαμέσως ο Διοικητής είχε να αντιμετωπίσει και ένα εχθρικό ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, ένας από τους λόγους που ανέφερε στην παραίτηση του. Είχε να αντιμετωπίσει επίσης κριτική για τα συχνά ταξίδια του στην Αγγλία, όπου διέμενε η οικογένεια του. 

Καλά πληροφορημένες πηγές στην Κύπρο λένε, πως ο Διοικητής, που είχε αρχικά θεωρήσει ότι η κάλυψη της ΕΚΤ αρκεί, κατάλαβε ότι δεν θα μπορούσε να σταθεί σε ένα απολύτως εχθρικό περιβάλλον, ενώ θεωρούν ότι υπήρξε και συμφωνία με το προεδρικό, ώστε να παραιτηθεί ο κ. Δημητριάδης οικειοθελώς. Αν όντως έγινε κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να το διακριβώσει κανείς. Γεγονός είναι πάντως ότι λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της παραίτησης, ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου κ. Κώστας Κληρίδης ανακοίνωσε ότι αποφάσισε, να μην προχωρήσει σε ποινική δίωξη κατά του Πανίκου Δημητριάδη για την διερευνώμενη υπόθεση πλαστογραφίας συμβολαίων της Alvarez & Marsal. Για την απόφαση του είχε ενημερωθεί προ ημερών τον δικηγόρο του Διοικητή.  

Ο κ. Δημητριάδης είναι υποχρεωμένος, λόγω συμβολαίου, να παραμείνει τουλάχιστον ένα μήνα στη θέση του και να ενημερώσει το διάδοχο του. Έτσι, αναμένεται να είναι εκείνος που θα χειριστεί την άρση των συναλλαγματικών περιορισμών, που έχει προαναγγελθεί. Μπορεί το παρελθόν του στο αξίωμα να μην ήταν το θετικότερο, ωστόσο την πρόκληση των Περιορισμών, που ήταν η μεγαλύτερη στην Ιστορία της Κύπρου την διαχειρίστηκε εξαιρετικά, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος.