ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν «βλέπει» λύση στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος

Δημοσίευση 15 Ιουλίου 2014, 18:03 / Ανανεώθηκε 15 Ιουλίου 2014, 22:02
Το Ιράν «βλέπει» λύση στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος
Facebook Twitter Whatsapp

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ άφησε να εννοηθεί ότι οι έξι μεγάλες δυνάμεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρατείνουν τις συνομιλίες με την Τεχεράνη σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα πέρα από την καταληκτική ημερομηνία της 20ής Ιουλίου, αν και οι δύο πλευρές ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ άφησε να εννοηθεί ότι οι έξι μεγάλες δυνάμεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρατείνουν τις συνομιλίες με την Τεχεράνη σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα πέρα από την καταληκτική ημερομηνία της 20ής Ιουλίου, αν και οι δύο πλευρές ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες.

Ο κ. Ζαρίφ σημείωσε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν «σοβαρές διαφορές» στις διαπραγματεύσεις με την Ομάδα 5+1.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι το κείμενο προσχεδίου απόφασης για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων εναντίον του έχει βελτιωθεί σημαντικά.

«Στο σημείο που έχουμε φτάσει σήμερα, έχουμε σημειώσει αρκετές προόδους ώστε να είμαστε σε θέση να πούμε στους πολιτικούς επικεφαλής μας ότι είναι μια διαδικασία η οποία αξίζει τον κόπο να την συνεχίσουμε», υπογράμμισε ο Ιρανός υπουργός.

«Υπάρχει μια τάση μεταξύ των έξι δυνάμεων ότι περισσότερος χρόνος ίσως να είναι χρήσιμος», επεσήμανε ο κ. Ζαρίφ μιλώντας στους δημοσιογράφους έπειτα από τρεις ημέρες συναντήσεων με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Πρόσθεσε όμως ότι η απόφαση να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 20ής Ιουλίου δεν έχει ληφθεί.

«Αυτή είναι η πρότασή μου. Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Κέρι θα κάνει την ίδια πρόταση», είπε επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.