ΔΙΕΘΝΗ

Η Ε.Ε. «ανησυχεί» για την κλιμάκωση στη Γάζα

Δημοσίευση 18 Ιουλίου 2014, 22:00 / Ανανεώθηκε 18 Ιουλίου 2014, 22:04
Η Ε.Ε. «ανησυχεί» για την κλιμάκωση στη Γάζα
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά της ανησυχία» για την «κλιμάκωση» στη Λωρίδα της Γάζας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά της ανησυχία» για την «κλιμάκωση» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ανησυχούμε πολύ για την κλιμάκωση στη Γάζα με τις συνεχιζόμενες ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ και την ισραηλινή χερσαία επιχείρηση» επιβεβαίωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τα 28 κράτη μέλη, σε μια ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας επείγουσες τις προσπάθειες για μία κατάπαυση του πυρός.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να συμφωνήσουν αμέσως σε μια κατάπαυση του πυρός» και να επιτρέψουν «μια πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Υπάρχουν ήδη πολλοί νεκροί άμαχοι περιλαμβανομένων πολλών παιδιών όπως εκείνα που σκοτώθηκαν σε μία παραλία. Αποδοκιμάζουμε με σθένος τέτοιου είδους περιστατικά και απευθύνουμε έκκληση να αποτελέσουν σύντομα το αντικείμενο μιας έρευνας».

Η ΕΕ καταδικάζει επίσης «τις ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ που συνεχίζει η Χαμάς και άλλες οργανώσεις ανταρτών» υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ έχει «το δικαίωμα να υπερασπιστεί τους πολίτες του από τέτοιες επιθέσεις».

Τα γεγονότα «καθιστούν τις προσπάθειες για την κήρυξη μιας κατάπαυσης του πυρός πιο επείγουσες παρά ποτέ» προστίθεται στο κείμενο, όπου επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι η ΕΕ είναι «έτοιμη» να τις στηρίξει.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, από την πλευρά του απέστειλε μια επιστολή στην Ελβετία, το κράτος της οποίας είναι η υπεύθυνη αρχή για τις επικυρώσεις και τις προσχωρήσεις στις Συμβάσεις της Γενεύης —θεμελιώδη κείμενα του ανθρωπιστικού δικαίου— ζητώντας της να οργανώσει μια κατεπείγουσα σύνοδο για την κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.