ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Δημοσίευση 21 Ιουλίου 2014, 08:50 / Ανανεώθηκε 21 Ιουλίου 2014, 08:50
Έκκληση του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Facebook Twitter Whatsapp

Την μεγάλη ανησυχία του για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την μεγάλη ανησυχία του για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών τα 15 κράτη μέλη «ζητούν τον σεβασμό των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων, κυρίως ως προς την προστασία των αμάχων». 

«Τα μέλη του Συμβουλίου ασφαλείας εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας απηύθυναν έκκληση για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής της Ρουάντα Γιουτζίν Γκασάνα. 

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ιορδανίας, μετά τον θάνατο 60 Παλαιστινίων και 13 ισραηλινών στρατιωτών κατά τον βομβαρδισμό της συνοικίας Σετζάγια χθες, αιματηρότερη ημέρα της 13ήμερης ισραηλινής επίθεσης. 

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας απηύθυναν έκκληση για σεβασμό των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την ασφάλεια των αμάχων», πρόσθεσε ο Γκασάνα. «Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επεσήμαναν την ανάγκη βελτίωσης της κατάστασης στον ανθρωπισστκό τομέα, και μέσω ανθρωπιστικών εκεχειριών». 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΞΕ Μπαν Κι-μουν, ο οποίος βρίσκεται στη Μέση Ανατολή προωθώντας κατάπαυση του πυρός, καταδίκασε τα γεγονότα της Σετζάγια ως "αποτρόπαιη πράξη" και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Ο Μπαν βρισκόταν χθες στο Κατάρ και θα επισκεφθεί στη συνέχεια το Κάιρο, την Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα. 

Στις 12 Ιουλίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την προστασία των αμάχων αμφοτέρων των πλευρών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στενός σύμμαχος του Ισραήλ, συμφώνησε για την έκδοση της ανακοίνωσης, όταν η ομάδα των αραβικών χωρών απείλησε να προωθήσει σχετική απόφαση.