ΔΙΕΘΝΗ

Άμποτ: Η περιοχή συντριβής θυμίζει «καθαρισμό κήπου»

Δημοσίευση 21 Ιουλίου 2014, 11:15 / Ανανεώθηκε 21 Ιουλίου 2014, 11:15
Άμποτ: Η περιοχή συντριβής θυμίζει «καθαρισμό κήπου»
Facebook Twitter Whatsapp

Η περιοχή στην οποία συνετρίβη το μαλαισιανό Boeing μοιάζει περισσότερο με "κήπο στον οποίο γίνονται εργασίες καθαρισμού" παρά με πεδίο εγκληματολογικής έρευνας, δήλωσε ο αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ.

Η περιοχή στην οποία συνετρίβη το μαλαισιανό Boeing μοιάζει περισσότερο με "κήπο στον οποίο γίνονται εργασίες καθαρισμού" παρά με πεδίο εγκληματολογικής έρευνας, δήλωσε ο αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, εκφράζοντας παράλληλα τη βαθιά του ανησυχία για το ότι οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αντάρτες εξακολουθούν να ελέγχουν την περιοχή.

Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο Άμποτ είπε πως συνομίλησε "τη νύχτα" με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για πρώτη φορά για την καταστροφή αυτή, ενώ εντείνεται η φρίκη για τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται σε ό,τι απέμεινε από τις σορούς των θυμάτων.

"Είπε αυτά που ήθελα να ακούσω, φάνηκε συνεργάσιμος και τώρα πρέπει να υποστηρίξει τα λόγια του με πράξεις, θέλουμε να είναι τόσο σωστός, όσο ο λόγος του", δήλωσε ο Αμποτ στο ραδιοφωνικό σταθμό 2GB, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τη συνομιλία του με τον Πούτιν. 

"Δεδομένης της σχεδόν βέβαιης ενοχής των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία ανταρτών στην κατάρριψη του αεροσκάφους και έχοντας αυτούς τους ανθρώπους να ελέγχουν την περιοχή της συντριβής, είναι λίγο σαν να αφήνουμε εγκληματίες στον τόπο του εγκλήματος," τόνισε ο Αμποτ αργότερα στους δημοσιογράφους.

"Εχουμε ακόμη μπροστά μας ένα μακρύ δρόμο κόλασης προτού οποιοσδήποτε πει ότι είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο αντιμετώπισης της περιοχής. Μοιάζει περισσότερο με κήπο στον οποίο γίνονται εργασίες καθαρισμού παρά με εγκληματολογική έρευνα. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο".

Ο Αμποτ δήλωσε ότι συνομίλησε με πολλούς δυτικούς ηγέτες τις τελευταίες δύο ημέρες και διαπίστωσε "μια πιο αποφασιστική και πιο αυστηρή διάθεση" τώρα. Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της Ρωσίας να μπλοκάρει ή να καθυστερήσει μια λύση θα μπορούσε να εκληφθεί "πάρα πολύ άσχημα" από την Αυστραλία.