ΔΙΕΘΝΗ

NYT: «Βλέπουν» υπερηχητικό πύραυλο πίσω από το Boeing

Δημοσίευση 22 Ιουλίου 2014, 11:56 / Ανανεώθηκε 22 Ιουλίου 2014, 19:17
NYT: «Βλέπουν» υπερηχητικό πύραυλο πίσω από το Boeing
Facebook Twitter Whatsapp

Μετά τον «πόλεμο» ανακοινώσεων Ρωσίας, ΗΠΑ, Ουκρανίας και δυτικών κυβερνήσεων, σχετικά με το ποιος κατέρριψε το Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, η Μόσχα δήλωσε έτοιμη να παράσχει «πλήρη» βοήθεια στις έρευνες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μετά τον «πόλεμο» ανακοινώσεων Ρωσίας, ΗΠΑ, Ουκρανίας, σχετικά με το ποιος κατέρριψε το Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, η Μόσχα δήλωσε έτοιμη να παράσχει «πλήρη» βοήθεια στις έρευνες. Την ίδια ώρα οι New York Times βλέπουν υπερηχητικό πύραυλο πίσω από την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Συγκεκριμένα, πέντε ημέρες μετά την τραγωδία στην ανατολική Ουκρανία, όπου βρήκαν τον θάνατο 298 άνθρωποι, η Μόσχα δήλωσε πως θα προσφέρει βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής εμπειρογνωμόνων, ενώ χαιρέτισε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαιτεί την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στον τόπο της καταστροφής.

"Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει πλήρη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης εμπειρογνωμόνων... Πιστεύουμε ότι μία τέτοια καταστροφή πρέπει να διαλευκανθεί με την ενεργή συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας", του ΟΗΕ, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, η Μόσχα χαιρέτισε την απόφαση την οποία υιοθέτησε τη νύκτα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η οποία απαιτεί ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στον τόπο της καταστροφής.

"Επειτα από εντατικές διαβουλεύσεις, υιοθετήθηκε ένα σχέδιο. Δίνει έμφαση στην ανάγκη για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας, πραγματικά ανεξάρτητης και αντικειμενικής με βάση τις αρχές της διεθνούς αεροπορίας", αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Είναι σημαντικό η απόφαση "να ζητήσει από όλες τις πλευρές που συμμετέχουν στη σύρραξη να τερματίσουν τις εχθροπραξίες στη ζώνη του δυστυχήματος και να διασφαλίσουν την πρόσβαση των οργανισμών που συμμετέχουν στην έρευνα, όπως η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς", αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, τη νύχτα ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, στον οποίο εξέφρασε ικανοποίηση για την υιοθέτηση της απόφασης, ενώ οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός σε μία περίμετρο 10 χιλιομέτρων γύρω από τον τόπο της καταστροφής.

New York Times: Υπερηχητικός πύραυλος κατέρριψε το Boeing

Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από υπερηχητικό πύραυλο. 

Το δημοσίευμα επικαλείται εμπειρογνώμονες που μελέτησαν τα σημάδια, που φέρουν συντρίμμια του αεροσκάφους τα οποία εντοπίστηκαν από δύο δημοσιογράφους της αμερικανικής εφημερίδας.

Οι ειδικοί μελετώντας τις φωτογραφίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατάρριψη του Boeing με τους 298 επιβαίνοντες οφείλεται σε υπερηχητικό πύραυλο.

Τα συντρίμμια που φέρουν τα αποτυπώματα του υπερηχητικού πυραύλου εντοπίστηκαν αρκετά μακριά από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους.

Οι τρύπες που είναι ορατές στα συντρίμμια παραπέμπουν σε υψηλής ταχύτητας βλήμα.

Οι ζημιές στην εξωτερική επιφάνεια του αεροσκάφους ταιριάζουν με το αποτύπωμα που αφήνει ένας πύραυλος εδάφους- αέρος,τύπου "SA-11", γνωστός ως «Buk» στη Ρωσία ,τον οποίο η Ουάσινγκτον θεωρεί «υπ' αριθμόν ένα» ύποπτο για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Στο Χάρκοβο το τρένο - ψυγείο

Την ίδια ώρα το τρένο που μεταφέρει μέρος από τις σορούς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας έφθασε στο Χάρκοβο, περιοχή που ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, το τρένο θα αναχωρήσει για την Ολλανδία, προκειμένου να γίνει αναγνώριση των σορών.

Το τρένο αναχώρησε από τον τόπο της συντριβής αφού ο μαλαισιανός πρωθυπουργός συμφώνησε με τους αυτονομιστές να παραδοθούν οι σοροί στις ολλανδικές αρχές, καθώς τα δύο τρίτα των θυμάτων προέρχονταν από την Ολλανδία.

Στις μαλαισιανές αρχές τα «μαύρα» κουτιά

Στα χέρια των μαλαισιανών εμπειρογνωμόνων παραδόθηκαν από τους φιλορώσους αυτονομιστές τα δύο μαύρα κουτιά του Boeing, τα οποία αναμένεται να ρίξουν «φως» στα αίτια του δυστυχήματος. 

Η παράδοση έγινε στην πόλη του Ντόνετσκ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. «Εδώ είναι, τα μαύρα κουτιά», είπε ο Μποροντάι εβρισκόμενος σε ένα δωμάτιο γεμάτο με δημοσιογράφους στην έδρα της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ. 

Κατά την παράδοση και οι δύο πλευρές υπέγραψαν ένα πρωτόκολλο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης ενώ όπως είπε ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Σάκρι του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Μαλαισίας, που παρέλαβε τα ευρήματα τα δύο μαύρα κουτιά ήταν «σε καλή κατάσταση».