ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανοβρετανικό σχέδιο για προσέγγιση της Σερβίας με την ΕΕ

Δημοσίευση 6 Νοεμβρίου 2014, 22:01 / Ανανεώθηκε 6 Νοεμβρίου 2014, 16:43
Γερμανοβρετανικό σχέδιο για προσέγγιση της Σερβίας με την ΕΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Σχέδιο προσέγγισης της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασαν η Βρετανία και η Γερμανία.

Σχέδιο προσέγγισης της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασαν η Βρετανία και η Γερμανία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Φίλιπ Χάμοντ και Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ παρουσίασαν την πρότασή τους στη χθεσινή διάσκεψη υπουργών Εξωτερικών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Βερολίνο, στην οποία ήταν οικοδεσπότες.

Ειδικότερα, ζήτησαν από τους Βόσνιους πολιτικούς ηγέτες να δεσμευθούν με γραπτό έγγραφο για θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα και να καταλήξουν σε σχέδιο για ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να προσεγγίσει η χώρα τα κριτήρια προσχώρησης της ΕΕ.

Σε αντάλλαγμα, η Βρετανία και η Γερμανία θα επιδιώξουν να κερδίσουν την υποστήριξη των ευρωπαϊκών χωρών για την έγκριση της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με τη Βοσνία, ώστε να διατεθούν προενταξιακά κονδύλια της ΕΕ με σκοπό την προώθηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων.

Οι κ.κ. Χάμοντ και Σταϊνμάγιερ εκφράζουν την πεποίθηση ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» επειδή η οικονομική κατάσταση στη Βοσνία είναι πολύ σοβαρή.

Το βρετανικό Φόρεϊν Όφις ανακοίνωσε ότι ελπίζει πως το σχέδιο θα εγκριθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ, στις 12 Δεκεμβρίου.

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι στήριξε το σχέδιο της Βρετανίας και της Γερμανίας για την άρση του αδιεξόδου στην πορεία προσέγγισης Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και ΕΕ.

«Εκτιμώ πολύ τις ιδέες για την πρόοδο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης που παρουσίασαν χθες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ και τη Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ» αναφέρει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σε ανακοίνωσή της προς τα ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr