ΔΙΕΘΝΗ

WSJ: Έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο περιβάλλον Πούτιν

Δημοσίευση 6 Νοεμβρίου 2014, 19:18 / Ανανεώθηκε 6 Νοεμβρίου 2014, 19:18
WSJ: Έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο περιβάλλον Πούτιν
Facebook Twitter Whatsapp

Έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που αγγίζει το στενό περιβάλλον του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που αγγίζει το στενό περιβάλλον του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εισαγγελία της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης ερευνά εάν ο Γκενάντι Τιμτσένκο, Ρώσος υπήκοος, δισεκατομμυριούχος επενδυτής ο οποίος δραστηριοποιείται στα συμβόλαια φυσικού αερίου κι είναι συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, μετέφερε κεφάλαια που πιθανόν αποτελούν προϊόν διαφθοράς στη Ρωσία, διαμέσου του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το υπουργείο Δικαιοσύνης συμμετέχει επίσης στις έρευνες, επισημαίνεται.

Οι εισαγγελείς ερευνούν τις συναλλαγές κατά τις οποίες ο όμιλος Gunvor Group, μια εταιρεία εμπορίας πρώτων υλών που ίδρυσε ο Τιμτσένκο, αγόρασε πετρέλαιο από την ρωσική εταιρεία Rosneft και το πούλησε σε τρίτα μέρη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

H εταιρεία απάντησε ότι δεν έχει ποτέ παίξει το ρόλο του μεσάζοντα μεταξύ αγοραστών και πωλητών, «και ασφαλώς όχι για τη Rosneft. Αυτό είναι λάθος. Ποτέ μας δεν εργαστήκαμε κατ’ αυτόν τον τρόπο και δεν θα εργαστούμε ποτέ κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Η Gunvor επίσης τόνισε ότι δεν είναι ενήμερη για οποιαδήποτε έρευνα στην οποία εμπλέκεται η εταιρεία.

«Η εταιρεία έχει βρεθεί μεταξύ πολιτικών διασταυρούμενων πυρών. Δε μπορούμε να σχολιάσουμε για οποιαδήποτε έρευνα εναντίον του Τιμτσένκο» τονίζεται.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι συναλλαγές προηγούνταν χρονικά των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας που επιβλήθηκαν το Μάρτιο στον Τιμτσένκο και σε άλλα πρόσωπα λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Ο Τιμτσένκο είναι επίσης συνιδιοκτήτης της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου της Ρωσίας, της Novatek.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr