ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζαν Πολ Ζακ επικεφαλής στην έρευνα για διαφθορά στη Eulex

Δημοσίευση 11 Νοεμβρίου 2014, 11:57 / Ανανεώθηκε 11 Νοεμβρίου 2014, 11:57
Ο Ζαν Πολ Ζακ επικεφαλής στην έρευνα για διαφθορά στη Eulex
Facebook Twitter Whatsapp

Στον καθηγητή Ζαν Πολ Ζακ ανέθεσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, την έρευνα για τη διαφθορά στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex).

Στον καθηγητή Ζαν Πολ Ζακ, διακεκριμένο ειδικό στο διεθνές δίκαιο, ανέθεσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, την έρευνα για τη διαφθορά στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex).

"Όρισα τον καθηγητή Ζαν Πολ Ζακ ως ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα να επανεξετάσει την εφαρμογή της εντολής της Eulex, με ιδιαίτερη έμφαση στις κατηγορίες για διαφθορά" τόνισε η κ. Μογκερίνι σε ανακοίνωσή της.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ζήτησε από τον κ. Ζακ, σε διάστημα τεσσάρων μηνών να παραδώσει τα πορίσματα της έρευνας και τις συστάσεις για τα επόμενα βήματα.

Η κ. Μογκερίνι έλαβε την απόφαση μετά τις σοβαρές καταγγελίες για διαφθορά σε βάρος της Eulex που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα "Κόχα Ντιτόρε" της Πρίστινας και επιβεβαίωσε η πρώην εισαγγελέας του δικαστικού τμήματος της αποστολής, Μαρία Μπαμιέ.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Eulex λάμβαναν χρηματικά ποσά και διατηρούσαν ανεπίτρεπτες σχέσεις με καταδικασθέντες για σοβαρά ποινικά αδικήματα και άλλοι εμπόδιζαν τη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, υπό την πίεση της κοινής γνώμης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την περασμένη εβδομάδα ανήγγειλε ότι θα ορίσει ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα για να εξετάσει το σκάνδαλο, κάτι που έκανε χθες.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr