ΔΙΕΘΝΗ

Αυξάνεται η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν

Δημοσίευση 13 Νοεμβρίου 2014, 05:01 / Ανανεώθηκε 12 Νοεμβρίου 2014, 13:53
Αυξάνεται η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν
Facebook Twitter Whatsapp

Σε νέα ρεκόρ έφτασε η καλλιέργεια οπιούχου παπαρούνας στο Αφγανιστάν το 2014.

Σε νέα ρεκόρ έφτασε η καλλιέργεια οπιούχου παπαρούνας στο Αφγανιστάν το 2014.

Σύμφωνα με το  Γραφείο Ναρκωτικών και Εγκληματικότητας του ΟΗΕ η παραγωγή οπίου στη χώρα αυξήθηκε κατά τα 17% σε έναν χρόνο. 

Το Αφγανιστάν παραμένει με απόσταση η πρώτη παραγωγός της οπιούχου παπαρούνας στον κόσμο, με το 80% της παγκόσμιας παραγωγής του φυτού το οποίο παρέχει την πρώτη ύλη για την παρασκευή της ηρωίνης, που τροφοδοτεί μία εξαιρετικά επικερδή οικονομική δραστηριότητα στη φτωχή αυτή χώρα.

Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έφθασαν το 2014 στα 2.240.000 στρέμματα , καταγράφοντας αύξηση κατά 7%, σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ, γεγονός που σημαίνει τον τριπλασιασμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων (740.000 στρέμματα) από το 2002, έναν χρόνο μετά την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν και την ανατροπή του καθεστώτος των ταλιμπάν.

Το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών βρίσκεται στις επαρχίες του νότιου και του δυτικού Αφγανιστάν, Χελμάντ, Φαράχ, Νιμρόζ, Κανταχάρ. Η παραγωγή της ηρωίνης γίνεται σε παράνομα εργαστήρια που βρίσκονται σε συνοριακές περιοχές και στη συνέχεια η διακίνηση ξεκινά από τις γειτονικές χώρες, από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες προς βορράν ή από το Μπαλουτσιστάν του Πακιστάν προς νότον και από το Ιράν προς δυσμάς.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr