ΔΙΕΘΝΗ

Τον Δεκέμβριο οι πρώτες δοκιμές στην Αφρική των αγωγών κατά του Έμπολα

Δημοσίευση 13 Νοεμβρίου 2014, 13:31 / Ανανεώθηκε 13 Νοεμβρίου 2014, 13:31
Τον Δεκέμβριο οι πρώτες δοκιμές στην Αφρική των αγωγών κατά του Έμπολα
Facebook Twitter Whatsapp

Τον Δεκέμβριο αναμένεται να αρχίσουν οι πρώτες κλινικές δοκιμές τριών αγωγών κατά του ιού Έμπολα σε τρία κέντρα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γουινέα και τη Λιβερία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τον Δεκέμβριο αναμένεται να αρχίσουν οι πρώτες κλινικές δοκιμές τριών αγωγών κατά του ιού Έμπολα σε τρία κέντρα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γουινέα και τη Λιβερία.

Οι τρεις χωριστές κλινικές δοκιμές αποσκοπούν στην εύρεση δραστικής θεραπείας, διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της, καθώς δεν υπάρχει ειδική θεραπεία κατά της επιδημίας.

"Είναι μια πρωτοφανής διεθνής συνεργασία που δίνει ελπίδα στους ασθενείς να λάβουν μια πραγματική θεραπεία κατά του ιού Εμπολα, ο οποίος σκοτώνει σήμερα το 50 έως το 80% όσων έχουν προσβληθεί", υπογράμμισε η γιατρός Ανίκ Αντιέρενς, που συντονίζει τις κλινικές δοκιμές για τους ΓΧΣ.

Οι τρεις μελέτες θα τεθούν αντίστοιχα υπό την επίβλεψη τριών επιστημονικών κέντρων. Οι δοκιμές με το αντιρετροϊκό φάρμακο brincidofovir της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Chimerix στο κέντρο ELWA της Μονρόβιας στη Λιβερία υπό την επίβλεψη του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι δοκιμές με το αντιρετροϊκό φάρμακο favipiravir της ιαπωνικής Fujifilm στο Γκεκέντου της Γουινέας υπό το γαλλικό INSEM (Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας) και οι δοκιμές με αγωγή που έχει ως βάση το αίμα και το πλάσμα ασθενών που έχουν αναρρώσει στο κέντρο του Κόνακρι, πρωτεύουσας της Γουινέας υπό την επίβλεψη του ολλανδικού Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής της Αμβέρσας.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τον Φεβρουάριο του 2015, σύμφωνα με τους ΓΧΣ.

Στις δοκιμές δεν θα χρησιμοποιηθούν ομάδες placebo και θα μετάσχουν εκατοντάδες ασθενείς που πάσχουν μόνο από τον ιό Εμπολα, οι οποίοι θα συναινέσουν έπειτα από ενημέρωση που θα τούς γίνει. Ενδεχομένως τους προσεχείς μήνες προστεθούν νέα πειραματικά φάρμακα, αν είναι έτοιμα να δοθούν για κλινικές δοκιμές.

Ερευνητές θα παρακολουθούν τους ασθενείς και θα συλλέγουν στοιχεία για τα ποσοστά επιβίωσης. Οι δοκιμές μπορεί να σταματήσουν νωρίς, αν μια θεραπεία αρχίσει να παρουσιάζει εμφανή οφέλη ή παρενέργειες.

Οι ΓΧΣ δήλωσαν ότι οι δοκιμές έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιήσουν διαταραχές στους ασθενείς, ενώ τηρούν τα διεθνώς αποδεκτά ηθικά πρότυπα με στόχο "ασφαλή επιστημονικά δεδομένα να παραχθούν και να μοιραστούν για το κοινό καλό".

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεργάζεται στις δοκιμές αυτές. Ο τελευταίος του απολογισμός χθες έκανε λόγο για 5.160 θανάτους σε 14.098 κρούσματα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr