ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί έχουμε περισσότερους κεραυνούς

Δημοσίευση 14 Νοεμβρίου 2014, 10:58 / Ανανεώθηκε 14 Νοεμβρίου 2014, 10:13
Γιατί έχουμε περισσότερους κεραυνούς
Facebook Twitter Whatsapp

Γνωρίζαμε ήδη ότι η κλιματική αλλαγή φέρνει μαζί της περισσότερα ακραία καιρικάφαινόμενα, όπως καύσωνες και κυκλώνες. Σε αυτή τη λίστα πρέπει πλέον ναπροστεθεί ακόμη ένα φυσικό φαινόμενο, καθώς όσο ο κόσμος γίνεται πιο ζεστός,τόσο θα αυξάνονται οι κεραυνοί.

Γνωρίζαμε ήδη ότι η κλιματική αλλαγή φέρνει μαζί της περισσότερα ακραία καιρικάφαινόμενα, όπως καύσωνες και κυκλώνες. Σε αυτή τη λίστα πρέπει πλέον να προστεθεί ακόμη ένα φυσικό φαινόμενο, καθώς όσο ο κόσμος γίνεται πιο ζεστός,τόσο θα αυξάνονται οι κεραυνοί.

Μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθεάνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας του αέρα κατά ένα βαθμό Κελσίου, ο αριθμός των κεραυνών θα αυξάνεται κατά 12% περίπου. Η αιτία είναι ότι όσο θερμαίνεται ο αέρας, τόσο αυξάνονται στην ατμόσφαιρα οι υδρατμοί, οι οποίοι κατ'εξοχήν τροφοδοτούν τους κεραυνούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ντέιβιντ Ρομπς του ΤμήματοςΓεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερςκαι το "New Scientist", ανέφεραν πως επειδή οι κεραυνοί αποτελούν την κύριααιτία για την πρόκληση πυρκαγιών στην ύπαιθρο, η νέα έρευνα αναδεικνύει τοναυξημένο κίνδυνο στο μέλλον για περισσότερες φωτιές, αλλά επίσης για θανάτους ήτραυματισμούς ανθρώπων και καταστροφές κτιρίων.

Μια ακόμη παρενέργεια των αυξημένων κεραυνών θα είναι οι μεταβολές στηνχημεία της ατμόσφαιρας, καθώς κάθε ισχυρή ηλεκτρική εκφόρτιση που συνοδεύει έναν κεραυνό, πυροδοτεί μια χημική αντίδραση στην μέση και άνω τροπόσφαιρα, η οποίαπαράγει οξείδια του αζώτου, μια κατηγορία «αερίων του θερμοκηπίου».

Μέχρι τώρα ήταν παρατηρημένο ότι οι κεραυνοί συμβαίνουν συχνότερα, ότανυπάρχει περισσότερη ζέστη, αλλά ήταν δύσκολο να υπολογιστεί με σχετική ακρίβεια πόσο αυξάνονται οι κεραυνοί ανάλογα με τη θερμοκρασία. Προηγούμενες εκτιμήσεις διέφεραν κατά πολύ Η νέα μελέτη θεωρείται η ακριβέστερη εκτίμηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ανκαι βασίζεται σε στοιχεία για τις ΗΠΑ (όπου πέφτουν 25 έως 30 εκατομμύριακεραυνοί το χρόνο), οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι υπολογισμοί τους έχουν ισχύ καιγια άλλα μέρη του κόσμου.

Για τις ΗΠΑ ειδικότερα, προβλέπεται μια αύξηση των κεραυνών κατά σχεδόν 50%έως το 2100 (με βάση την εκτίμηση ότι έως τότε η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θαέχει αυξηθεί κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου). «Για κάθε δύο κεραυνούς που έπεφταντο 2000, θα πέφτουν τρεις το 2100», δήλωσε ο Ρομπς. Πρόσθεσε πάντως ότι ανόντως η θερμοκρασία της Γης ανέβει τόσο πολύ έως το τέλος του αιώνα, τότε «ηαύξηση των κεραυνών θα είναι το τελευταίο που θα μας νοιάζει».

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr