ΔΙΕΘΝΗ

Μπουρκίνα Φάσο: O στρατός αποκατέστησε τη συνταγματική τάξη

Δημοσίευση 15 Νοεμβρίου 2014, 16:03 / Ανανεώθηκε 15 Νοεμβρίου 2014, 16:03
Μπουρκίνα Φάσο: O στρατός αποκατέστησε τη συνταγματική τάξη
Facebook Twitter Whatsapp

Ο μεταβατικός ηγέτης της Μπουρκίνα Φάσο δήλωσε σήμερα ότι αποκαταστάσθηκε η συνταγματική τάξη που είχε καταλυθεί μετά την ανατροπή του προέδρου της χώρας Μπλεζ Κομπαορέ έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις τον περασμένο μήνα.

Ο μεταβατικός ηγέτης της Μπουρκίνα Φάσο δήλωσε σήμερα ότι αποκαταστάθηκε η συνταγματική τάξη που είχε καταλυθεί μετά την ανατροπή του προέδρου της χώρας Μπλεζ Κομπαορέ έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις τον περασμένο μήνα.

Ο αντισυνταγματάρχης Ισαάκ Ζίντα, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε ηγέτης της χώρας την 1η Νοεμβρίου όταν ο Κομπαορέ παραιτήθηκε κι εγκατέλειψε τη χώρα, δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία έχει προθεσμία έως αύριο Κυριακή στις 1400 (ώρα Ελλάδας) για να προτείνει έναν ηγέτη που θα σχηματίσει προσωρινή κυβέρνηση.

Ο Κομπαορέ, ο οποίος υπήρξε σημαντικός σύμμαχος της Δύσης κατά των ενόπλων ισλαμιστών, απομακρύνθηκε από την εξουσία στη διάρκεια εξέγερσης που πυροδότησαν οι προσπάθειές του να αλλάξει το Σύνταγμα ώστε να του επιτραπεί να είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές το 2015 παρότι βρισκόταν στην εξουσία ήδη 27 χρόνια.

Η Αφρικανική Ένωση έδωσε προθεσμία στον Ζίντα δύο εβδομάδων για να αποκαταστήσει την συνταγματική τάξη, διαφορετικά θα αντιμετώπιζε κυρώσεις. Ο στρατός, τα πολιτικά κόμματα και θρησκευτικοί ηγέτες θα υπογράψουν αύριο συμφωνία για τη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης.

Με βάση αυτή τη συμφωνία, θα συσταθεί ένα σώμα αποτελούμενο από πέντε στρατιωτικούς, πέντε ηγέτες της αντιπολίτευσης, πέντε μέλη από την παράταξη του ανατραπέντος προέδρου και οκτώ θρησκευτικούς ηγέτες, οι οποίοι και θα επιλέξουν τον πρόεδρο που θα ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης μεταξύ εκείνων που θα προταθούν αύριο.

Ο πρόεδρος δεν θα επιτρέπεται να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές και θα ορίσει έναν πρωθυπουργό που θα λάβει εντολή σχηματισμού της 25μελούς κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr